Za radove izdvojeno oko 170.000 eura / M. Vujisić
29/09/2024 u 07:12 h
N.S.-M.L.V.N.S.-M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Mјeštani pozdravili asfaltiranje kroz Stiјenu Pipersku: Put znači sve, početak i kraj

Kroz naselje Stijena Piperska, u samom jezgru, minula dva dana asfaltirano je nekoliko stotina metara pristupnih puteva do najstarijih kuća u Piperima. Počelo je asfaltiranje i centralnog puta kroz naselje od oko kilometar.

Ovdje žive, kako su nam mještani rekli, porodice čiji su korijeni duboko vezani za Pipere, za pregalaštvo i ideje koje su dale pečat različitim vremenskim periodima. I u daljoj i u bližoj istoriji ponikli iz ovih krajeva dali su doprinos najprije pravdi. Sa ljudima, djelima, idejama, vrlinama mogu se pohvaliti, ali sa infrastrukurrom - ne. Mijenjali su se gradonačelnici, vlasti, ali veći dio piperskih naselja zaobilazilo je osnovno ulaganje. Stoga i ne čudi što su juče stali u vrstu ispred naših kamera i mikrofona da ispričaju šta je sve učinjeno, a kako je bilo juče u Piperima možete pogledati skeniranjem kju ar koda koji objavljujemo.

Tehnički direktor Puteva Bojan Popović kaže da će radovi u Piperima biti završeni tri, četiri dana. 

image

Mještani konačno dočekali asfalt

M. Vujisić

–Radovi su obuhvatili proširenja puta sa postojećih 3.50 metra na 5.50 metara, ali i pripremu podloge za asfaltiranje. Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 170.000 eura. Nakon asfaltiranja ovog putnog pravca, mještani će dobiti pristojne uslove za život – saopštio je Bojan Popović.

Nakon više od dviјe deceniјe grade put do vodoizvorišta Strganica

On podsjeća da je u Piperima do sada odrađeno oko 30 odsto planiranih radova.

–Putevi će punim kapacitetom i intezitetom nastaviti sa unapređenjem putne infrastrukture, ne samo u Piperima već širom Podgorice, i na taj način obezbjedićemo građanima pristojne uslove za svakodnevni život – poručio je Bojan Popović.

Ekipa "Dana" obišla je juče Pipere i sa mještanima podijelila utiske.

Čedo Minić kaže da asfaltiranje čekali dugo ali da su izuzetno zadovoljni kvalitetom radova.

– Snimili ste asfaltiranje dijela ulice koja se neformalno, a opet simbolično, zove po Milošu Obiliću. Ovo je skoro pa taman viteški posao. Asflatiranje koje smo čekali od 80-ih godina. Uložili smo lična sredstva da se ulica proširi i dobili podršku od Glavnog grada i gradonačečnice Olivere Injac da danas i mi imamo ulicu kako i dolikuje – rekao je Minić.

Njegov komšija Ivica Mano Matić kaže da je poslije 100 godina i do njegove kuće konačno stigao asfalt.

–Moja majka ima 88 godina. Ovo joj je ovdje i rod i dom, i do jutros puta nije imala. Do naših kuća, a mi smo jedno od najstarijih bratstava u Piperima, pravili smo prilaze od sopstvenih sredstava trudom i radom. Ovo je danas poseban dan za našu porodicu – rekao je Ivica Mano Matić.

Čistiće put do Radovča

Nevladina organizacija Udruženje za razvoj Pipera od ponedjeljka, 30. septembra, počeće čišćenje puta od skretanja za Gornje Crnce i manastiru Ćelija Piperska do Radovča. Predsjednik NVO Udruženja za razvoj Pipera Dragutin Vučinić kaže da je planirano čišćenje puta sa obje strane ali i tamponiranje na onim mjestima koje je voda odnijela.

– Više od godinu dana čekamo da se rekonstruiše put od manastira Ćelija Piperska do Radovča, u dužini od deset kilometara. Od plemenika smo dobili donaciju u vidu goriva, a našli smo i firmu koja će obezbijediti mehanizaciju za rad – rekao je Vučinić.

On dodaje da ovaj putni pravac nije renoviran od 1999. godine kada ga je Vojska širila.

– Tada je to bilo zadnje širenje puta. Od tada dosta je kamenja palo i mi ćemo sve to da uklonimo. Pošto nam se niko iz Puteva nije obraćao, riješili smo da sami uzmemo stvari u svoje ruke. Sa radovima krećemo 30. septembra. Očistićemo ga da obje strane i tamo gdje je voda odnijela, nasuti mljeveni kamen. Time ćemo ga pripremiti za asfaltiranje za koje sada nemamo novca – rekao je Vučinić.

image

Čistiće put od skretanja od Gornjih Crnaca do Radovča

FOTO.M.V.

Mijo Nikolić navodi da put znači sve - i početak i kraj.

– Ivo Andrić je pisao o putevima i znacima pored puteva, a kakvi su naši putevi i znakovi pored puta ni on ih ne bi dešifrovao. Dobili smo nešto za šta smo se borili decenijama. Posebnu zahvalnost moramo dati našoj komšinici Ljiljani Minić koja je tiho, ali kvalitetno, radila da svi čuju za naše naselje. Mještani su skupili preko 12.000 eura za proširenje, što je za svaku pohvalu. Odradili su zemljane radove, tampon, nasipe, a onda su Glavni grad, Sekretarijat za saobraćaj i Putevi obezbijedili da se sa vrha Alagića, od mjesta za Grudice pa do stadiona, prvi pravi "autoput" u ovom dijelu Pipera, kako mi to volimo kažemo, u dužini od 1.100 metara – rekao je Nikolić.      

On je naveo da su poslije decenija čekanja, put dobili porodice Marković, Minić, Matić, Božović, Alagić...

–Ovo je veliki dan i veliki uspjeh za naše mjesto – rekao je Nikolić.

Put kroz Grudice je rađen 80-ih godina, kaže Simo Baćo Božović.

–Od tada pa do danas nije održavan. Ja sam prije deset godina do svoje kuće napravio put. Bez asfalta ne može da se živi, kao ni bez vode i struje – rekao je Božović.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
PIPERIPUTMJEŠTANI
29. septembar 2024 08:25