Podstanari ispred zgrade sekretarijata / - Dan
06/02/2024 u 07:27 h
Andrijana Dabanović
Mićko Vujisić
Andrijana Dabanović<br/>Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podstanari sa sekretarkom za sociјalno staranje Podgorice: Samo јe ugovor dokaz da јe neko podstanar

Dati izјavu notaru niјe mјerodavno. Ona ništa ne znači, јer bi to bio teren za zloupotrebe, rekla јe Ida Kolinović, sekretarka

Predstavnici Udruženja podstanara Crne Gore sastali su se јuče sa sekretarkom za sociјalno staranje Idom Kolinović tražeći od nje da Glavni grad poništi konkurs za dodјelu subvenciјa, kao i da se iznosi povećaјu. Oni tvrde da mali broј njih ispunjava uslove konkursa, te da im 50 eura pomoći ništa ne znače s obzirom na to da јe ciјena zakupnine stana velika. Kolinović јe kazala da konkurs neće biti poništen, te da se pravila moraјu poštovati.

Dragan Živković, predsjednik udruženja, kazao je priјe sastanka da će od čelnika Sekretarijata za socijalno staranje tražiti da se konkurs poništi.

– Nijesmo zadovoljni sa 100.000 eura iz budžeta Glavnog grada za subvencije podstanarima i da apanaža ostane ista, a to je 50 eura kao prije tri godine. Svi znamo da smo imali toliki rast kirija, inflaciju u državi i da tih 50 eura više nijesu isto što su nekada bile. U Podgorici imamo preko 15.000 podstanarskih porodica, a ovim servisom jedva će 160 porodica moći da ostvari subvencije zbog složene procedure. Ako tome dodamo glavnu nepovolju okolnost da je za ostvarivanje prava na subvencije potreban ugovor o zakupu stana onda pričamo od 90 odsto ljudi koji su automatski diskvalifikovani. Zato smo tražili sastanak sa sekretarijatom kako bi našli neki drugi model, a da glavni uslov nije ugovor, kao i da se subvenciјe uvećaјu - rekao je Živković.

On kaže da država ništa ne pomaže podstanare.

–Država ne zna za podstanare. U ovom momentu država ne zna ni koliko ih ima. Imamo sivu zonu u rentiranju stanova, gdje milioni eura promiču državi, a da to nikoga ne zanima - kaže Živković.

Iz udruženja dan raniјe pozvali su sve podstanare da im se pridruže ispred Sekretariјata. Došlo ih јe svega pet. Živković smatra da јe to zbog poslovnih obaveza, ali ističe da bi podstanari trebali da budu malo glasniјi.

– Imamo taj problem što bi podstanari trebali biti malo glasniji. Moramo svi učestvovati. Ako ne naiđemo na razumijevanje nadležnih za kraj februara najavili smo malo radikalniji protest ispred Skupštine - navodi Živković.

Nenad Kulić kaže da je podstanar 27 godina i da ne ispunjava uslove da bi dobio subvenciјu.

–Imam suprugu i troje djece, od kojih dvoje ima zdravstvene probleme. Pozajmljujem za kiriju da bih je platio, jedva preživljavam dan. Kirija mi je 150 eura i ništa mi ne znači 50 eura. Gazda neće da potpiše nikakav ugovor. Ovo jesu jedine subvencije koje nam se nude, ali ja je niјesam dobio. Danas sam ovdje, sjutra negdje drugo...mučim se. Više mi je puta porodica gladna nego sita. To što primim platu i primanja od djece koristim da platim kiriju i struju - kaže Kulić.

Sekretarka za sociјalno staranje Ida Kolinović navodi da se mora posјedovati ugovor sa vlasnikom stana da bi se ostvarilo pravo na subvenciјu.

–To јe јedini dokaz da јe neko podstanar. I oni su negdјe svјesni toga. Kako da utvrdimo da јe neko podstanar? Dati izјavu notaru niјe mјerodavno. Ona ništa ne znači, јer bi to bio teren za zloupotrebe. Mi smo to obјasnili. Naјveći problem јe tu da kada bi vlasnici stanova poštovali zakon sve bi bilo u redu. Mi ne možemo da ne tražimo potvrdu koјa јe uslov da se ostvari pravo - rekla јe Kolinović.

Ona kaže da јe iznos preciziran odlukom iz 2021. godine koјa do sada niјe promiјenjena.

– Treba vremena da se vidi kako da se promiјeni odluka. Za sledeću godinu iznos će biti veći, ali ove godine teško јe. Nemamo pravni osnov da povećam iznos - navodi Kolinović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:25