/ -
27/12/2023 u 18:31 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

UBNOR i antifašisti: Farmaci nas opominju da se sloboda ne poklanja

Dokazale su zarobljene Crnogorke, majke, sestre, supruge, koje su noć uoči strijeljanja svoje braće, sinova i muževa zaigrale kolo u zatvorskom krugu i s pjesmom na usnama, prkosom u očima i ponosom na srcima poručile neprijateljima da je ideal slobode neuništiv, a duh otpora nesalomiv, rekla je Ana Pejović

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića, Podgorice i Danilovgrada položili su cvijeće i okitili humke svojim sugrađanima koje su, kako navode, četnici servilno predali Njemcima u zloglasni zatvor Jusovača, a onih na današnji dan prije 80 godina strijeljali na Farmacima. Komemoraciju je otvorio predsjedni UBNOR-a Podgorica Boro Banović, dok je uspomene na strijeljane partizane i rodoljube evocirala Ana Pejović, član predsjedništva UBNOR-a i antifašista Nikšića.

- Na Farmacima smo pred spomen-obilježjem žrtvama fašističkog terora, neumrlim borcima i borkinjama je sloboda bila najljepsa pjesma i ideal uzvišeniji i važniji od sopstvenog života. Zarobljeni od strane četnika, najprisnijih saradnika fašističkih i nacistički trupa, utamničeni su u zloglasnu Jusovaču i nakon kapitulacije Italije predati u ruke Njemcima. Slomiti duh Narodnooslobodilačkog otpora crnogorskog naroda nije bio lak posao okupatoru. Dokazale su to zarobljene Crnogorke, majke, sestre, supruge, koje su noć uoči strijeljanja svoje braće, sinova i muževa zaigrale kolo u zatvornom krugu i s pjesmom na usnama, prkosom u očima i ponosom na srcima poručile neprijateljima da je ideal slobode neuništiv, a duh otpora nesalomiv - rekla je Pejović.

Ona je rekla da su Farmaci mjesto koje nas opominje da se u Crnoj Gori sloboda nikada nije poklanjala.

- Farmaci su još jedno mjesto s kojeg nam duše neumrlih rodoljuba prkosnom pjesmom poručuju "Čuvajte kuću svoju jedinu i budite vječita straža nad krvlju okupanom slobodom" - rekla je Pejović.

Komemoraciji su prisustvovali Zuvdija Hodžić, predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Milojica Dakić, potpredsjednik i sekretar Dragan Mito Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 02:47