Protesti u Beogradu / - DANAS
29/12/2023 u 19:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Beograd: Protest opozicije i građana zbog izbornih neregularnosti

U toku su i studentske blokade koje će trajati do sjutra u 12 časova

U toku je dvanaesti protest građana i opozicije okupljene oko koalicije “Srbija protiv nasilja” u Beogradu zbog, kako navode, izborne krađe i neregularnosti u vezi sa parlamentarnim i lokalnim izborima održanim 17. decembra.

Građani se okupljaju ispred zgrade RIK i nose transparente protiv vlasti, pozivajući da se javno otvore birački spiskovi.

Kolona se od RIK-a zaputila ka raskrsnici na kojoj stoje studenti, a pošto nije velika razdaljina, očekuje se da brzo stignu, javlja reporterka N1 sa protesta.

“Srbija protiv nasilja” traži poništavanje decembarskih beogradskih i parlamentarnih izbora tvrdeći da je bilo izborne krađe. Vlast je to negirala.

Prethodno je Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je odbacila prigovor koalicije “Srbija protiv nasilja” (SPN) za poništavanje izbora.

Izborne neregularnosti i nereagovanje institucija na trvdnje opozicije bili su povod da potpredsjednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica u prethodnom sazivu Skupštine Marinika Tepić otpočne štrajk glađu. Ona već dvanaest dana ne uzima hranu, a njenim primjerom pošlo je više opozicionih poslanika, koji traže da se izbori ponište.

U toku su i studentske blokade koje će trajati do sjutra u 12 časova. Kako su ranije najavili, studenti će se u pridružiti protestu ProGlasa koji je zakazan za sjutra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:26