/ - FOTO: UNSPLASH - STEFAN KOSTIć ZASTAVA SRBIJE, SRBIJA
06/09/2024 u 11:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Brisel poziva Srbiju na napredak u pravosuđu, gonjenju ratnih zločinaca i medijskim slobodama

U poslednjem izvještaju o napretku Srbije u polju vladavine prava, koji je izradila Evropska komisija, ocjenjuje se da je u zemlji potrebno dodatno angažovanje na otklanjanju nedostataka, posebno u ključnim oblastima pravosuđa, sprečavanju i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija, kao i procesuiranju ratnih zločina.

Radi se o godišnjem izvještaju u napretku Srbije, u ključnim poglavljima 23 i 24 u pristupnim pregovorima, u kojima su rezultati neophodni kako bi zemlja napredovala u procesu pregovora o članstvu, piše RSE.

Od početka ovog procesa, Srbija ima dva ključna preduslova za napredak u pregovorima koji bi eventualno vodili ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji: dijalog sa Kosovom i napredak u poglavljima 23 i 24.

Napredak u ova dva poglavlja je ključan za bilo koju zemlju koja cilja članstvo u EU.

- Kao što je predviđeno revidiranom metodologijom, nijedna dalja poglavlja ne bi trebalo da se zatvaraju prije nego što Srbija postigne ovaj cilj -  navodi se u dokumentu Evropske komisije, u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Srbija od decembra 2021. nije otvorila ni jedno poglavlje u procesu pregovora o članstvu.

Neformalni zamrznuti pristupni pregovori sa Beogradom su posledica neuvođenja sankcija Rusiji, zbog rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022. godine, dva meseca nakon poslednje međuvladine konferencije sa Srbijom.

(Opširnije OVDJE)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 20:50