Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak / Kabinet predsjednika Srbije
17/01/2024 u 17:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lajačak i Vučić razgovarali u Davosu o odnosima Srbije i Kosova

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da je imao "otvoren razgovor" sa Lajčakom o situaciji na Kosovu i "prijetnjama sa kojima se svakodnevno suočava srpsko stanovništvo, a koje ugrožavaju mir i stabilnost regiona"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u srijedu sa izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog između Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom kome je, kako je saopštio, ukazao na to da "Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u procesu normalizacije odnosa" Kosova i Srbije.

Vučić nije precizirao na koje poteze je mislio.

Lajčak i Vučić sastali su se na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj.

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da je imao "otvoren razgovor" sa Lajčakom o situaciji na Kosovu i "prijetnjama sa kojima se svakodnevno suočava srpsko stanovništvo, a koje ugrožavaju mir i stabilnost regiona".

Portparol EU je najavio ranije da će se Lajčak na margini Foruma sastati i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ali da neće biti zajedničkog trilateralnog susreta.

Izaslanik EU se 15. januara u Davosu sastao i sa zamjenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem, sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim akcentom na potrebu hitnog sprovođenja Sporazuma na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbija.

Premijer Kosova i predsjednik Srbije odvojeno su se u Davosu sastali i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džejmsom O‘Brajenom sa kojim su takođe razgovarali o odnosima Srbije i Kosova.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, koju Srbija ne priznaje.

Sporazum o normalizaciji odnosa dvije strane su na predlog EU prihvatile u februaru prošle godine, dok je u martu usaglašen Aneks za njegovu implementaciju.

Međutim, Vučić je odbio da ga potpiše, ali su iz EU naveli da je on ipak pravno obavezujući za obje strane.

Normalizacija odnosa je uslov i za Srbiju i za Kosovo u napredovanju ka evropskim integracijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:19