Tonino Picula / - FOTO: TWITTER
14/06/2023 u 13:34 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Picula: Vučić godinama presvlači političke kože

Plenković u Srbiju odlazi u vrijeme kada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doživljava najveću krizu vlasti, a zategnuti su i odnosi sa EU

Predstojeću posjetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji uživo je u N1 Studiju komentarisao predstavnik SDP-a u Evropskom parlamentu Tonino Picula, prenosi Danas.rs.

-Za kvalitet hrvatsko-srpskih odnosa indikativno je to što je ovo prva posjeta premijera Srbiji od kada je na toj funkciji. Složićete se, pomalo čudno kada su u pitanju susjedne zemlje, ali razloga za tako nešto ima mnogo. Ne treba samo da idemo dublje u prošlost, već i da pogledamo kako su se odnosi razvijali u posljednjih nekoliko godina, odnosno nisu se razvijali- rekao je Picula.

On dodaje da treba iskoristiti svaku priliku za razgovor.

-Diskusija je osnovni instrument u diplomatiji i smatram da treba pozdraviti odlazak premijera Plenkovića u Srbiju. Kada govorimo o dostignućima i rezultatima posjete, treba zadržati skepticizam. Vidjeli smo kako su završeni prethodni susreti najviših zvaničnika dvije zemlje. Nije bilo pomaka u odnosima. Vidjećemo da li će ova posjeta ostaviti dubok trag u bilateralnim odnosima-rekao je Picula, koji smatra da će najviše koristi imati dvije zajednice, i srpska u Hrvatskoj i hrvatska u Srbiji.

Plenković u Srbiju odlazi u vrijeme kada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doživljava najveću krizu vlasti, a zategnuti su i odnosi sa EU.

Još se ne zna da li će se Plenković sastati sa Vučićem.

-Okolnosti Plenkovićeve posjete Srbiji su intrigantne i zanimljive. Nizom činjenica ova posjeta prevazilazi bilateralni karakter. Sigurno je da susret treba doživjeti u nekom kontekstu odnosa Srbije i EU. Ne mogu da pobjegnem od utiska da ova posjeta ima širi značaj. Koliko će to uticati na relaksaciju odnosa Beograda i Zagreba i Beograda i Brisela, teško mi je da procijenim u ovom trenutku, ali ono što Vučić radi u Srbiji imaće veći uticaj na pregovaračku poziciju Srbije, a u ovom trenutku je vjerovatno u najtežem i najkomplikovanijem položaju od kada je preuzeo apsolutnu vlast u Srbiji i čini mi se da svaki njegov potez treba uzeti sa rezervom. Čini mi se da već godinama uspješno menja svoju političku kožu, ali je zadržao politički temperament- prokomentarisao je Picula.

Osvrnuo se i na opštu situaciju u Srbiji.

-Protesti pokazuju kulminaciju i rast nezadovoljstva dobrog dijela građana, ne samo reakcijom vlasti na masovna ubistva, već i cjelokupnom ocjenom vladavine Aleksandra Vučića u proteklih deset godina. Međutim, kao i mnogo puta do sada, ovi protesti nisu prerasli u značajan pokret koji bi mogao direktno da ugrozi poziciju Aleksandra Vučića. On je uništio političku opoziciju i izostaje konačna artikulacija nezadovoljstva, što bi još više uzdrmalo režim-rekao je Picula.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:44