Aleksandar Vulin / foto: mreža X
30/01/2024 u 13:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin odlikovao Vulina Ordenom prijateljstva

Vulin je odlikovan za "veliki lični doprinos u razvoju i unapređenju saradnje Bezbjednosno-informativne agencije Srbije i Spoljne obavještajne službe Rusije u oblasti obezbjeđivanja državne bezbjednosti i zaštite nacionalnih interesa Srbije i Rusije"

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odlikovao je doskorašnjeg direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina Ordenom prijateljstva, saopštio je Pokret socijalista čiji je Vulin osnivač.

Kako se navodi, Vulin je odlikovan za "veliki lični doprinos u razvoju i unapređenju saradnje Bezbjednosno-informativne agencije Srbije i Spoljne obavještajne službe (SVR) Rusije u oblasti obezbjeđivanja državne bezbjednosti i zaštite nacionalnih interesa Srbije i Rusije".

Pokret socijalista je saopštio da je Putinov izaslanik, direktor Spoljne obavještajne službe Sergej Nariškin, uručio orden Vulinu u sjedištu SVR u Moskvi.

Nariškin je, kako je navedeno, rekao da je orden Vulinu zaslužena ocjena kontinuiranih napora usmjerenih na razvoj rusko-srpskih odnosa i saradnju specijalnih službi Rusije i Srbije.

Takođe se navodi da je Nariškin rekao "da posvećenost cilju, visoke organizatorske vještine i čvrsta vjera u ispravnost posla koji obavlja, omogućavaju Vulinu da se u složenim i ponekad dramatičnim uslovima međunarodne scene, uspješno suprotstavi izazovima i prijetnjama u zajedničkom interesu srpskog i ruskog naroda".

Direktne kontakte sa ruskim zvaničnicima Vulin je nastavio da održava i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Samo dva dana ranije Vulina je odlikovao i direktor Federalne bezbjednosne službe Rusije, general armije Aleksandar Bortnikov.

Bortnikov je odlikovao Vulina Ordenom za izuzetan profesionalizam i doprinos saradnji srpske i ruske službe. Odlikovanje mu je dodijelio u sjedištu te službe u Moskvi 28. januara, saopštio je Pokret socijalista.

Aleksandar Vulin je dugogodišnji koalicioni partner Aleksandra Vučića i donedavni direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).

Njega su u julu 2023. SAD stavile na listu sankcija zbog navodne korupcije i umiješanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

Vulin je 3. novembra 2023. podnio ostavku na funkciju šefa obavještajne agencije, kako je rekao, jer je smatrao da nema pravo "da žrtvuje Srbiju" zbog svog opstanka na funkciji.

Aleksandar Vulin je prethodnu deceniju bio na političkim funkcijama - od direktora Vladine kancelarije za Kosovo, preko resora odbrane i unutrašnjih poslova koje je vodio, do pozicije prvog čovjeka srpske tajne službe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:47