/ - PHOTO BY STEVE WOODS ON UNSPLASH
22/11/2021 u 09:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вође кланова под заштитом тајних служби: Oдрадили задатак па склољени на сигурно мјесто

Милисављевић се осврнуо и на наводе да се вође кавачког и шкаљарског клана налазе на потјерницама

Власти појединих држава отворено пружају уточиште многим особама са Интерполове потјернице, а иза тога према мишљењу стручњака стоје обавјештајне службе великих сила, пише Kurir.rs.

Илија Кајтез са Факултета за међународну политику и безбједност у Србији наглашава да је идеја приликом оснивања Интерпола била да свако ко се нађе на потјерници нигде на свијету не буде заштићен од хапшења.

Крвав траг мафијашке освете у европским градовима: Живот у бјекству тежи него робија

- Онај ко је опасан и ко је криминалац, те врсте калибра нема мјеста на земаљској кугли гдје је сигуран. Практично то значи да сви крећу у потрагу за њим. Могу да бораве у некој држави само ако су политичке елите корумпиране или сарађају са мафијом. Постоје режими који су сигурна кућа за криминалце. Кад би људи који владају државама и светом жељели да буде више сигурности и правде ти криминалци се не би скривали дуже од 15 дана. Државна моћ је апсолутна и само је питање да ли постоји воља - рекао је Кајтез у јутарњем програму Kurir televiziјe и додао да практично не би смјела да постоји држава гдје би криминалац могао да се скрива.

image
- FOTO: KURIR TV

Зоран Милисављевић са Института за политичке студије наглашава да је јасно да власти појединих држава сарађују са криминалним круговима и подсјетио на наводе да је вођа кавачког клана Радоје Звицер побјегао из Црне Горе.

- Јасно је да се нешто дешава нешто иза кулиса. Да ли је господин отишао из Црне Горе отишао авионом владе? То нико није ни демантовао, али ни објаснио. То што се поједина лица са потјернице касно лоцирају или ухапсе под одређеним договорима јасно указује да постоје другачији аршини - наводи Милисављевић.

image
- FOTO: KURIR TV

Кајтез се осврнуо и на чињеницу да многи криминалци са ових простора уточиште траже у државама Јужне Америке.

- Латинска Америка је Елдорадо за криминал. Тамошње власти су слабе и зависе од криминалаца који са толиким новцем могу да организују и приватну армију. Тамо је огроман број младих људи незапослен и једину шансу види у том миљеу. Свијет би могао то да искорени да то жели. Требало би САД да покрену то питање јер њихове грађане највише трују. Постоје међутим дупли аршини. Криминалац оде тамо и обавјештајне службе га преузму да ради за њих. Сав проблем  су дупли аршини и мешетарење. Јако је важно да лажна држава Косово не уђе у Интерпол јер би за пола нашег прогнаног народа расписали потјернице - наводи Кајтез.

Милисављевић наводи да је настојање лажне државе Косова да постане члан међународних организација само још један показатељ да се нешто ради иза кулиса.

- Наставља се борба да Приштина не уђе у Интерпол. Наш народ је оптужен низашта. Замало да један ентитет уђе у Интерпол захваљујући тајној дипломатији. То је показатељ да се нешто ради мимо међународног закона. Видимо и на примјеру Унеска како се понашају - рекао је стручњак.

Милисављевић се осврнуо и на наводе да се вође кавачког и шкаљарског клана налазе на потјерницама.

- Велике силе могу за неколико дана да стопирају кланове ако то желе. Некадашњи амерички амбасадор Вилијам Монтгомери је рекао да су доста ћутали на трговину цигарета. Суштина је да се стварају тампон зоне које одговарају великим силама да остваре неке интересе. Кад одређене личности испуне циљеве имају Јужну Америку гдје могу да се склоне. Тачно видите како одређене силе долазе до својих циљева - додао је Милисављевић.

Кајтез сматра да би САД или ЕУ би за седам дана рјешиле проблем и да је "то је пакт са ђаволом који диктира неко из Вашингтона и Брисела".

-Човјек на челу државе добије налог и тај владиним авионом иде са територије на територију. Оно што је суштинско је  тајно и повезано је са неким циљевима - наводи Кајтез.

(Kurir.rs)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 13:25