HERCEG NOVI / FOTO: žANA BOJANIć
01/09/2024 u 08:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Herceg Novi oaza za turiste koji traže odmor, istorijske i kulturne zanimljivosti

Herceg Novi, poznat kao „grad mimoza“ i „kapija Boke Kotorske“, jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na crnogorskom primorju. Sa svojim bogatim istorijskim naslijeđem, prelijepom prirodom i čistim morem, ovaj grad je prava oaza za turiste koji traže odmor, avanturu i kulturne zanimljivosti.

Osnovan 1382. godine od strane bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, Herceg Novi ima dugu i bogatu istoriju, piše poprtal RTHN.

Grad je kroz vijekove bio pod uticajem različitih civilizacija, što je rezultiralo raznovrsnom arhitekturom i kulturnim nasljeđem. Tvrđave kao što su Kanli Kula, Forte Mare, Španjola i Sat kula svjedoče o burnoj prošlosti i privlače brojne turiste.

-Sve je divno, od arhitekture do mora, hrane, ne znam šta mi je ljepše ovdje. Smješteni smo u blizini Starog grada tako da smo vidjeli Stari grad, šetamo šetalištem, djevojčici našoj je najzabavnije, naučila je i da pliva. Tu smo osam dana nas četvoro i odlično je- kažu turisti iz Novog Sada.

Jedan od najvećih aduta Herceg Novog je njegova prelijepa priroda.

– Na mene najjači utisak ostavlja zelenilo, palme, kaktusi, stijene koje su se same prirodno tu namjestile, nisu planski rađene. To je nešto što je neprocjenjivo i što  može da se vidi. Ovo je jedan jako lijep grad na moru koji ima jako velik sadržaj za ljubitelje raznoraznih stvari, od festivala koji se organizuju, lijepo uređenih plaža, grad koji ima istoriju, za svakoga ima po nešto i vi ovdje možete da ostanete i mjesec a da ne obiđete sva ta divna mjesta koja on ima i da ne bude dosadno nikako. Svima bih preporučila da dođu ovdje. Jedina mana je ta što  postoje  stepenice pa je nekada malo naporno, ali to ga i čini tako čarobnim. Jedina moja primjedba je  da su ležaljke preskupe, 20 eura, mislim da je to previsoka cijena. Zadovoljna sam cijenama u prodavnicama koje su kao u Novom Sadu- kaže Dušica Kojekalović iz Novog Sada.

Čisto more, kamene i šljunkovite plaže, kao i brojni zabavni sadržaji  dovode goste iz različitih zemalja. Gosti iz Češke koji ljetuju u Baošiću kažu da im je u Herceg Novom fantastično.

Herceg Novi ima raznovrsnu turističku ponudu i svako može da pronađe ono što mu odgovara.

Mažoretke iz Herceg Novog donijele prvo zlato u mažoret plesu i titulu Evropskih prvakinja

– Tu sam sa porodicom, smješteni smo u “Tri lipe”, tu dolazimo već četvrtu godinu i sve je super. Opušteno, sve je potaman što se kaže, sve nam je blizu smještaj, plaža, uživamo. Dolazimo sa Romanije iz Sokoca i doći ćemo ponovo sigurno- kaže Nedeljko.

Herceg Novi je takođe poznat po svojim ljekovitim izvorima, a mnogi turisti dolaze da bi uživali u banjskom turizmu i terapijama.

-Mi smo tu u Igalu, izašli smo da malo prošetamo. Prelijepo je, sutra ćemo malo do Kotora na izlet posle terapije- navode turisti.

Pored prirodnih i kulturnih znamenitosti, Herceg Novi nudi i bogatu gastronomsku ponudu. Lokalni restorani nude svježu ribu, plodove mora i tradicionalne crnogorske specijalitete koji će zadovoljiti svačiji ukus. Noćni život je takođe raznovrstan, sa brojnim kafićima, barovima i klubovima gdje posjetioci mogu uživati u muzici i plesu do ranih jutarnjih časova. Na Šetalištu pet Danica ima restorana, kioska brze hrane, ali mogu da se kupe kokice, šećerna vuna, kuvani kukuruz..

-Nije ova sezona baš onakva kakvu smo očekivali, manje je turista. Djeca traže šećernu vunu, a stariji, ozbiljniji kupci kupuju kuvani kukuruz. Za kokice je slabo interesovanje- kaže  prodavac.

U Marketu na Šetalištu  ne žale se na slabu sezonu.

-Dobro je za sada. Dolazili su turisti iz Srbije, Bosne i Hercegovine. Najviše se tražio sladoled, voće i najviše voda, ne možemo da izbrojimo koliko je tona vode otišlo. Očekujem da će i septembar da bude solidan, ako ne krenu kiše-kaže trgovac.

Ovdje se prodaju haljinice, papuče, šeširi, ali i džemperi, pletene vunene čarape, a djevojčice mogu da dobiju posebnu frizuru, pletenice u raznim bojama.

-Bavim se ovim poslom 20, 30  godina, uljepšavamo djecu i to može do mjesec dana na kosi. Bili smo prije u parku ali su nas sada pomjerili. Djevojčicama pravimo pletenice u različitim bojama, imaju čitavu paletu boja pa mogu da biraju. Jedna pletenica košta 15 eura. Radim i tetoviranje i to je baš lijep posa-, kaže Nenad Aleksić.

Na šetalištu smo upoznali  dječaka Mihajla Perića, budućeg glumca iz Kaluđerice, koji je već glumio u filmu  “Dar” protiv vršnjačkog nasilja. Mihajlo je doneo svog papagaja da se prolaznici fotografišu sa njim. Ispričao je jednu zanimljivu priču,

-Dobio sam papagaja Švrćka još kad je bio beba. Stigao je brodom iz Perua, tamo su ga našli i dali su ga nama da ga odgajimo, pod uslovom da ga odvedemo u Peru kad poraste, da upozna svoje roditelje. Evo, mi ovdje sada prikupljamo novac za odlazak u Peru, ali nećemo da ga tamo ostavimo, hoćemo da se nama vrati jer smo mu mi prava porodica. On za sada zna da zvižduće  kad je gladan, zvižduće i  kad ga zaboravimo. Hrani semenkama i za sada smo skupili novac za hranu. Mnogo ga volimo- kazao je on.

Na Šetalištu Pet Danica  naišli smo na dva pitona. Jedan se zove Pina Kolada a drugi je Dragan. Ovdje ih je donio Vasilije iz Češke.

-Pina Kolada je ženka od 13 kilograma i stara je jednu godinu, a Dragan je mužjak koji je težak oko 20 kilograma i ima skoro tri godine. Vasilije ih hrani kokoškama i zečevima. Ženka pojede četiri cijele kokoške jednom u 10 dana, a mužjak može da pojede za ručak dva zeca.

Herceg Novi je inspiracija za pjesnike, za umjetnike uopšte. Dolaze i najčešće ovdje ostaju. To je mjesto koje uspešno spaja bogatu istoriju, prirodne ljepote i savremenu turističku ponudu. Bez obzira da li ste ljubitelj kulture, prirode ili samo tražite opuštajući odmor na plaži, ovaj grad nudi ponešto za svakoga. Sve veći broj turista koji svake godine posjećuju Herceg Novi, a to  svjedoči o njegovoj popularnosti i privlačnosti kao jedne od najvažnijih destinacija na Jadranu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 11:31