
Kombinacija suše i visokih temperatura u Crnoj Gori prepolovila je prinose, a cijene stočne hrane značajno su uvećane, što se direktno reflektuje na prinose i zarade stočara i poljoprivrednika.
Reka Ličina kaže da je stanje podjednako alarmantno u svim granama poljoprivrede, kozarstvu, stočarstvu, govedarstvu, jer je ova godina bila dosta sušna.
- I cijene sijena su skoro duplo skuplje, pa je bala sijena preko tri eura. Takođe je poskupila i zrnasta hrana, 30 do 40 odsto, ako ne i više, što zavisi od mjesta do mjesta, tako da su poljoprivredni proizvođači dovedeni na rub propasti. Mala poljoprivredna gazdinstva su pred gašenjem ako nadležno Ministarstvo nešto ne preduzme i izađe u susret tim ljudima. Moja su razmišljanja da svakako treba da se nađe načina da im se pomogne - kaže Ličina.
On dodaje da proizvodi, sir, meso, kajmak, surutka, već godinama i da su cijene iste. Ima deset i više godina i da se cijena žive stoke nije promjenila ni za jedan cent.
- Povećanje cijena i troškova poljoprivrednih proizvođača će naglo uticati na smanjenje broja stočnog fonda. Zato apelujem na nadležne da razmotre trenutnu situaciju, koja nije povoljna, i vide na koji način da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima odnosno stočarima - ističe Ličina.
Kako kaže, Ministarstvo poljoprivrede mora da pruži veću potporu poljoprivrednim proizvođačima, jer nije isto uzgajati ovce u zetskoj ravnici i na Durmitoru, gdje zima traje 7-8 mjeseci.
- Ne kažem ja da stočari u ravničarskom kraju ne treba da primaju premije, već da svi imaju pravo na stimulaciju, ali treba naći neki dodatni stimulans prema stočarima koji žive na sjeveru gdje zima traje duže, i gdje je snijeg do koljena cijele zime. Ako u Baru za 100 ovaca treba 200 tovara sijena, onaj na Žabljaku treba da spremi 500 tovara sijena - naglašava naš sagovornik.
Ličina ističe da još jedan problem zaslužuje da bude aktuelizovan, a tiče se proizvodnje vune i kože.
- Godinama je zapostavljen otkup vune, najboljeg prirodnog izolatora, i godinama ljudi ne znaju šta će sa njom. Ne mogu je prodati po bilo kojoj cijeni, faktički je bacaju i zagađuju okolinu, jer znamo da vuna teško trune, a isti slučaj je i sa kožom. Nema ni ona nikakvu vrijednost, a nekad je imala. Znamo da su kožni proizvodi poput cipela, kaiševa, uvijek bili veoma skupi, ili čak kožne cipele koje koštaju 200 eura, možda čak i više. Nekada je bilo nekoliko fabrika u Crnoj Gori koje su proizvodile obuću od kože. U Beranama je radila kožara. Možda ne bi trebalo mnogo ulaganja da se to ponovo pokrene, i da se ti proizvodi tu realizuju. Tako bi koža dobila materijalnu vrijednost, umjesto danas kada nema nikakvu - kaže Ličina.
Ovaj poljoprivrednik smatra da je potrebno hitno reagovati u tom pravcu, pokrenuti, da se ti proizvodi prodaju, jer bi to bi puno značilo za poljoprivrednike.
- Primjera radi, onaj ko ima sto ovaca i sto kilograma vune, mora negdje vunu da baci, Svjedoci smo da ona završava u rijekama, bunarima i slično, i na taj način se zagađuje naš životni prostor. I tako se sve to radi desetak i više godina. Jagnjeće meso već deset godina ima istu cijenu. Dolazi čovjek u situaciju da je na milost i nemilost nakupaca, i da ne može proizvod da proda kako hoće. Jedino se jagnjad otkupljuju u jesen kad treba za penzionere, a ostalo tokom godine je od slučaja do slučaja - kaže Ličina i podsjeća da bez jakog sela nema ni jake države.
Коментари (0)
Оставите свој коментар