/ - ДРИТАН АБАЗОВИЋ
03/12/2021 u 17:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Влада показује посвећеност заштити лица са инвалидитетом

Ппромовисан Нацрт Стратегије за заштиту од дискриминације и промоцију једнакости ОСИ

На Међународни дан ОСИ промовисан је Нацрт Стратегије за заштиту од дискриминације и промоцију једнакости лица са инвалидитетом 2022-2027.

- Министарство правде, људских и мањинских права – Директорат за заштиту и једнакост лица са инвалидитетом, уз подршку Канцеларије Програма Уједињених нација за развој у Црној Гори, организовало је конференцију на којој је представљен је нацрт Стратегије за заштиту од дискриминације и промоцију једнакости лица с инвалидитетом 2022-2027.  Циљ ове Стратегије је обезбјеђивање равноправног положаја и пуног учешћа лица с инвалидитетом у свим сферама друштвеног живота, кроз унапређење правног, институционалног, социјалног и економског оквира за заштиту дискриминације који се темељи на моделу приступа инвалидитету заснованом на људских правима- наводе у саопштењу.

У уводном обраћању говорили су потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, стална представница УНДП-а у Црној Гори Даниела Гашпарикова и в.д. генералне директорице Директората за заштиту и једнакост лица са инвалидитетом у Министарству правде, људских и мањинских права Александра Поповић.

- Влада Црне Горе показује пуну посвећеност заштити лица са инвалидитетом од дискриминације, уважавајући њихова људска права- поручио је потпредсједник Абазовић и додао да је у том правцу у оквиру Министарства правде, људских и мањинских права формиран посебан Директорат који се бави овим питањима.

- Тиме је поштовање права лица са инвалидитетом подигнут на виши ниво, с обзиром на то да се ово питање посматрало кроз друге секторе- указао је др Абазовић, наглашавајући да становништво Црне Горе броји 11 одсто грађана са инвалидитетом.

Стална представница УНДП-а у Црној Гори, Даниела Гашпарикова, поручила је да побољшање живота особа са инвалидитетом није важно само за њих, већ за цјелокупно друштво, имајући у виду да свака десета особа у Црној Гори има неку врсту инвалидитета. Поред подршке коју пружа у изради Стратегије, додала је Гашпарикова, УНДП спроводи и пројекат реформе система утврђивања инвалидитета уз финансијску подршку ЕУ, како би ОСИ своја права могле да остварују на једноставнији и праведнији начин. 

В.д. генералне директорице Директората за заштиту и једнакост лица са инвалидитетом у поменутом Министарству, Александра Поповић, казала је да се Стратегија базира на испуњавању препорука Комитета УН-а о правима лица са инвалидитетом и усклађена је са Европском стратегијом за лица са инвалидитетом 2020-2030, чиме Црна Горе показује своју посвећеност испуњавању обавеза у складу са међународним уговорима и европским стандардима. 

Поповићева је информисала присутне да је у процедури и доношење нове Одлуке о формирању Савјета за правна лица са инвалидитетом као највишег Владиног тијела које ће се бавити праћењем унапређења политика заштите права лица са инвалидитетом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:51