Milena Popović Samardžić / - SRDJAN_BOLJEVIC
21/04/2024 u 13:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Alarmantno: Čak 34.000 djece uzrasta do pet godina nije vakcinisano MMR-om, nisu zaštićeni od morbila

U Crnoj Gori 34.000 djece uzrasta do pet godina je nevakcinisano MMR vakcinom i to je alarmantan podatak jer ona nijesu zaštićena od morbila odnosno malih boginja, opasne zarazne bolesti koja se brzo i lako širi, upozorila je epidemiološkinja dr Milena Popović Samardžić.

Ona je, za RTCG, kazala da se morbile jako lako šire i da je dovoljno da zaražena osoba, koja nije ni razvila simptome, samo prođe prostorijom i nakašlje se i sigurno će zaraziti nekoga ko nije zaštićen.

Istakla je da su najslabije zaštićena djeca koja su rođena 2023. godine jer njihovi roditelji ih nijesu dovodili na vakcinaciju.

- Najopasnije sipmtome razviju djeca koja se zaraze do druge godine, ali i do pete godine života. Oni razvijaju teške komplikacije. Najniža nam je vakcinacija u kategoriji najmlađih uzrasta – 2023. godine i samo njih sedam odsto je primilo MMR vakcinu. Čak 92 odsto djece u toj kategoriji nije zaštićeno, što je, složićete se, alarmantan podatak - istakla je Popović Samardžić.

Apeluje na građane da budu svjesni da odlučuju o životu i zdravstvenom stanju djeteta.

- Jedno je uzeti informacije sa društvenih mreža, a drugo ih je provjeriti. Kad mi analiziramo podatke, globalni je pad u obuhvatu vakcinacije. Informacije se šire društvenim mrežama i tu se javlja problem, to u uglavnom dezinformacije. Nauka je fokusirana na to kako da postane dostupnija javnosti i da govori jednostavnim jezikom da javnost bude pravilno informisana - navela je Popović – Samardžić.

U fokusu cijelog svijeta, kako kaže, je povratak na zarazne bolesti, naročito morbila, koje su se vratile u Evropu i to uglavnom tako što ljudi u periodu inkubacije dolaze iz zemalja koje su pogođene ratom i tako šire bolest.

- Od prošle godine imamo ozbiljnu epidemiju malih boginja, čak sedam ili osam smrtnih slučajeva kod djece mlađe do pet godina, to je na nivou Evrope ali to je veliki broj - kazala je Popović Samardžić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:25