/ илустрација архива Дан
20/06/2022 u 09:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Азил у Црној Гори од 2006. године добило 105 особа

У Црној Гори је од 2006. до краја маја ове године азил тражило више од 16 хиљада особа, од чега је 105 добило међународну заштиту, казао је Павле Ћупић из Грађанске алијансе

У Црној Гори је од 2006. до краја маја ове године азил тражило више од 16 хиљада особа, од чега је 105 добило међународну заштиту, казао је Павле Ћупић из Грађанске алијансе.

Он је, у емисији Добро јутро Црна Горо на Телевизији Црне Горе, рекао да је највише изражених намјера било 2019. - око осам хиљада, док је највише захтјева за азил поднијето годину раније - 3.104.

- Тенденција је таква да веома мали број људи, од оних који изразе намјеру, ураде тај први корак, мало њих на крају и поднесе захтјев за азил у посљедње вријеме. Прошле године ријеч је о осам одсто људи у односу на оне који су изразили намјеру- навео је Ћупић.

Он је казао да сада азил највише траже људи из Русије и Кубе, а некад су то биле особе из Ирана и Сирије, преноси портал РТЦГ.

- Зависи од године до године, дешавања у свијету. Од тога зависи прилив избјеглица и тражиоца азила. У овом тренутку имамо 71 активни случај пред државним институција- додао је Ћупић.

Он је навео да особе из Украјине од почетка ратних дејстава долазе у великом броју у Црну Гору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:13