Siromaštvo / FOTO: Banka hrane
17/10/2024 u 09:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Banka hrane: Zbog bahaćenja privilegovanih gladuju siromašni

Nije glad zato što ne možemo nahraniti siromašne, nego zato što ne možemo zadovoljiti apetite onih kojima nikad nije dosta, saopšteno je iz Banke hrane povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Kkao navode, socijalna sigurnost je temelj društvene stabilnosti.

- Siromaštvo nije problem manjka, ona je strukturni problem i dokaz nepravednog ekonomskog i socijalnog poretka koji ignoriše ljudska prava. Osamdesetpet odsto građana Crne Gore od svog primanja ne mogu plaćati redovno svoje obaveze, zvanična je statistika.Prema službenom mjerenju siromaštva u Evropi trećina građana naše države lišava se osnovnih životnih potreba. Kada pročitamo zvanične podatke pomislimo da su ovih problema lišeni barem zaposleni ili penzioneri,  vođeni logikom povećanja minimalnih plata i penzija- navodi se u saopštenju Banke hrane.

Ipak, kako dodaju, životni stabdard gubi bitku nad inflacijom

- Zposlenjem ne nestaje siromaštvo, posebno ne važi u sektorima sa niskim primanjima, niti za one koji rade u nesigurnim i netipičnim radnim uslovima. U okviru EU pokrenute su  mjere zaštite od siromaštva i među zaposlenima. Kod nas se siromaštvo ne povezuje sa zaposlenima.  Zaposleni ali ipak siromašni su većinski podstanari koji više od dvije trećine svojih prihoda izdvajaju za plaćanje kirije. Sa uključenjem troškova režije,ostaje im  skoro  pa ništa za hranu. Oni koji  nemaju problem plaćanja visokih kirija a  takođe su zaposleni  kažu da osamdeset odsto svojih primanja potroše samo  na hranu- ističu u saopštenju.

Ocjenjuju da procenat izdvajanja novca  za hranu pokazuje standard građana jedne države.
- Sindikalna potrošačka korpa nam kaže da je potrebno 2000 eura četvoročlanoj porodici sa dvoje maloljetne djece za život.  Penzioneri se žale da veći dio svojh  primanja potroše na hranu  ali i za lijekove, koje moraju kupiti po izvještaju  ljekara. Kako  žive oni sa primanjima ispod zagarantovane minimalne penzije i plate,pitamo se da li  interesuje  Vladu i resorna ministarstva? Oni bi  morali multisektorski brinuti o ljudima u stanju nemaštine. O povećanju socijalnih primanja, relaksaciji  uslova sticanja, zaštiti dugogodišnjih  nezaposlenih i starih bez primanja  ne čujemo ni riječ. Nadoknada za nezaposlene porodilje je 107,82 eura. Ova nadoknada ne smije biti tolika da  majke  može ostaviti bez hrane za bebe i higijenskih sredstava,  što se činjenica sada. Hrana i higijena za  bebe   su skupi. Najugroženiji bi morali hranu i ostalo što je nužno  za bebe i malu djecu,  dobijati od države i lokalnih samouprava, besplatno- navode u saopštenju.

ANIMA: Vrijeme je da ne bude više siromaštva i isključenih u Crnoj Gori

Službena linija siromaštva za četvoroclanu porodicu sa dvoje maloljetne djece iznosi 589 eura mjesečno.

- I sa najavljenim povećanjem minimalne zarade mnogo porodica će živjeti a i sada žive u zoni siromaštva.Ako zadovolje stroge kriterijume za ostvarivanje MOP-a (materijalno obrzbjeđenje porodice koje je  jedino socijalno primanje za siromašne) koja se svodi praktično da  uslove da nemate ništa, porodica će dobiće od države, skoro pa ništa odnosno  152,88 eura mjesečno.Linija siromastva za jednu osobu prema Monstatu je 280 eura. Država će  izvojiti  za pojedunca koji živi bez ikakvih sredstava za život,  svega  89,84 eura. U Crnoj Gori prema  dostupnim podacima 5.380 porodica sa 18 hiljada članova dobija MOP,  što je oko tri odsto  od ukupnog broja stanovnika Crne Gore uprkos zvaničnom podatku da je broj siromašnih daleko veći i iznosi 20,1 odsto.Crna Gora  i dalje nema  adekvatnu zaštitu nezaposlenih niti starih,  koji nisu stekli pravo na penziju iako je to standard  drźava članica EU kojima težimo. Je li mi to " kupujemo" vrijeme da što duže ostavimo naše ugrožene građane u patnji i nemastini? Vrijeme je da se uvedu  minimalno primanja  ispod kojeg ne smije živjeti ni jedan stanovnik,  naše države- navode.

Ističu da moramo osigurati prehranu za sve socijalno ugrožene građane preko Narodnih kuhinja i socijalnih prodavnica koje moraju biti osnovane ili naći neki alternativni način da ljudi imaju osnovne životne namirnice i higijenska sredstva,  besplatno. 

- Užina u školi bila bi način da djeca dobiju hranjiv obrok a riješila bi  nesigurnosti ishrane kod kuće kod socijalno ugrožene djece. Uvezivanjem domaćoh proizvođača hrane sa ustanovama koje obezbjeđuju hranu ugrožrnima bila bi obostrano korisna. Kao  država trebamo imati barem dva cilja za ublažavanje siromaštva   a to je zadovoljavanje egzistencijalnih potreba socijalno ugroženih i omogućavanje boljeg kvaliteta života marginalizovanih, kroz sistemsku podršku. Crna Gora mora,  donijeti  Strategiju  za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koji će biti posvećen prevenciji siromaštva i socijalne isključenosti kao i aktivnim mjerama umanjenja siromaštva. Sveobuhvatna socijalna politika mora pruziti širok spektar naknada i osiguranja kako bi obezbijedila  socijalnu sigurnost svih svojih stanovnika.Ona mora imati za cilj pružanje finansijske pomoći i podrške ljudima u različitom životnim situacijama od nezeposlenosti, rođenje djeteta do starosti i bolesti- zaključuju u saopštenju.

Svjetski dan borbe protiv siromastva obilježava se svake godine 17. oktobra.Taj dan Generalna skupština Ujedinjenih nacija službeno je proglasila 1993. godine. Namjera proglašenja ovog dana je upozorenje na rastući problem siromaštva, manjak materijalnih dobara osoba, koji utiču na kvalitet života i mentalno zdravlje, isključenost iz društva, nezaposlenost, nedostatak perspektive i osjećaj nemoći koji prati siromaštvo i socijalnu isključenost. Smisao obilježavanja ovog dana nije samo podizanje javne svijesti o problemu već i zajednička borba svih nas, od lokalnog do državnog nivoa, preko nevladinih organizacija kako bismo svima omogućili život dostojan čovjeka, bez siromaštva i socijalne isključenosti putem solidarnog sistema, mreža pomoći i podrške.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 09:43