Radomir Božović / Lazar Ružić/Dan
18/02/2024 u 21:32 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Božović: Hoće da nas utjeraju u učionice kao stoku u obore

Direktori uveliko zakazuju za večeras sjednice, a to je protivno pravilniku o načinu rada Nastavničkog vijeća. Direktor redovnu sjednicu zakazuje makar tri dana unaprijed, a vanrednu sjednicu makar 24 sata, ističe Božović za portal Dan

Vlada i ministarstva žele dodatno da nas ponize, da nas utjeraju u učionice kao stoku u obore i da na taj način budu zadovoljni direktori i čelnici ministarstva prosvjete i da na taj način potpuno obesmisle borbu za pravo, pravdu i dostojanstvo prosvjetnog radnika, kazao je portalu Dan Radomir Božović nakon večerašnjeg sastanka sa ministrima prosvjete i finansija Anđelom Jakšić Stojanović i Novicom Vukovićem.

”Dakle, te sjednice večeras i sjutra ujutru u 6, 6.30, 6.45, kao što neki već zakazuju, to direktori rade protivpravno i pod pritiskom ministarstva - ističe Božović

Na pitanje portala da li su direktori koji su večeras naknadno došli u ministarstvo došli da vrše pritisak na Sindikat, Božović je kazao da neće svi direktori da vrše pritisak.

- Da se razumijemo, neće svi. Mali broj tih direktora će da vrši nekakav pritisak i zastrašivanje. Ali, i oni su malo zaplašeni na ovaj način. Ti direktori, pa i to su naše koleginice i kolege, svjesni su oni šta mi radimo. Mi ne tražimo ovdje hljeba preko pogače, nego jednostavno znaju da se borimo za časnu stvar i za ono što je naše pravo - kaže Božović.

Međutim, ističe da ima i onih koji će da idu na njih đonom ne bi li dobili nekakve poene kod ministarstva ili, kako kaže, šta već.

-  Postoji autocenzura, na kraju krajeva postoji strah. Nalazimo se u situaciji da se prosvjetni radnici jednostavno uvuku u učionice, a šta ćemo da radimo unutra njih uopšte nije briga. Tako da sjutra očekujemo od direktora da pozivaju djecu da dođu u školu, pa će da vrše pritiske i tako dalje - kaže Božović i ističe da će vidjeti šta nosi dan.

Ističe da su u toku sastanci koje su sazvali pojedini direktori na kojima se vrši pritisak.

- Direktori uveliko zakazuju za večeras sjednice, a to je protivno pravilniku o načinu rada Nastavničkog vijeća. Dakle, direktor redovnu sjednicu zakazuje makar tri dana unaprijed, a vanrednu sjednicu makar 24 sata. Dakle, te sjednice večeras i sjutra ujutru u 6, 6.30, 6.45, kao što neki već zakazuju, to direktori rade protivpravno i pod pritiskom ministarstva - ističe Božović.

Božović: U ponedjeljak počinje štrajk prosvjetara, od nas traženo da ga odložimo

Istakao je da su pojedini direktori imali večeras onlajn sastanke, gdje su vršili pritiske tako što  su propitivali ljude jesu li za štrajk, da se izjasne.

- Traže od nastavnika i profesora da se ponovo izjasne, prave nove spiskove. Spiskovi su njima predati još prije, prije deset dana, i u petak takođe dodatni, dopunjeni spiskovi. Prema tome niko nema pravo, posebno direktori, da nas ponovno prebrojavaju i da traže ko jeste, ko nije za štrajk. Svi su dobili te spiskove, dakle sve se zna - kaže Božović.

Najbolji odavno napuštaju prosvjetu

Najbolji više ne upisuju naše fakultete, nama ne dolaze najbolji kadrovi više, tu imao svakakvih kadrova i sa sumnjivim diplomama, i u ministarstvu se ispostavlja ima takvih slučajeva, kaže Božović.

- Svaka dva, tri dana ispostavi se da ima diploma koje nisu dobre, a to da najbolji odavno ne upisuju fakultete i da napuštaju kogod može da napusti je očigledno, posebno matematičari, fizičari, informatičari, koji mogu da rade negdje drugo, oni odavno napuštaju prosvjetu i to je neko drugo pitanje koje nije trenutno na dnevnom redu - kaže Božović.

Predsjednik Sindikata prosvjete očekuje da se pojedinci pod pritiskom povuku sa spiska.

- Očekujemo, naravno, ali imamo mi i drugih primjera. Evo recimo škola "Dr Dragiša Ivanović", u kojoj je prije nekoliko dana bilo 65-66 odsto prijavljenih za štrajk, sada su sto posto za štrajk. Ali imamo i škole koje odustaju, imamo i toga, rijetke su, ruku na srce, ali vidjećemo šta će se desiti. Da li će neki da podlegnu pritisku, jer ovo je pritisak, i to veliki - kaže Božović.

On je ponovio da se na zaposlene vrši neviđen pritisak, i da ih tretiraju "kao marvu koju treba ugurati u učionice".

- Šta će biti u učionici nikoga ne interesuje, kako ćemo da radimo, šta ćemo da radimo u učionici, u ovom trenutku nikoga ne interesuje. Samo da uđemo u učionicu. Baš njih briga za ostalo, samo da se kaže štrajk nije uspio. Da pokažu kakvi su prosvjetni radnici, da je sindikat slabašan i da ne valja - kazao je Božović portalu Dan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:39