/ Будванска ривијера одобравала позајмице упркос кризи у пословању
16/06/2021 u 11:35 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Будванска ривијера" позајмила 350 хиљада фирми из афере "Комуналије"

Према званичним подацима, државна група Будванска ривијера одобрила је позајмицу од 350.000 еура фирми Еуромикс трејд раније помињаној у афери "Комуналије", у којој је указивано да је на име неплаћених дажбина будванска општина оштећена за наводно преко два милиона еура

Хотелска група Будванска ривијера, у већинском државном власништву, одобрила је позајмицу од 350.000 еура фирми Еуромикс трејд из Подгорице, која је раније помињана у афери "Комуналије". У тој афери је указивано да је на име неплаћених комуналија будванска општина оштећена за наводно преко два милиона еура. Податке о тим трансакцијама, који указују на ове везе два привредна друштва, садржи извјештај о ревизији пословања Будванске ривијере. Како се наводи у извјештају ревизора, дугорочне позајмице у земљи на дан 31. децембар прошле године у износу од 350.000 еура односе се на позајмицу одбрену провредном друштву Еуромикс трејд д.о.о. Подгорица.

– Дана 16.октобра 2018. године потписано је одобрење, са роком доспијећа 24 мјесеца. Средства су одобрена у циљу завршетка спољног базена у оквиру комплекса Кристал ривијера, објекат А и Б у Петровцу. Та средства су уплаћена директно извођачу радова на базенским површинама. По основу позајмице, друштву ће бити омогућено бесплатно коришћење спољнег базена и велнес центра у периоду од шест година. Поред наведеног, друштво је 16. јуна 2020. године закључило уговор број 04/1-1832 којим је Еуромикс трејд доо Подгорица бесплатно предало на коришћење друштву плато испред објекта А на период од пет година, на коме се тренутно налази градска кафана, која послује у саставу друштва – наводи се у извјештају ревизора.

Како пише у овом документу, укупна површина тог платоа износи 446 метара квадратних.

Плате смањене, али запошљавање се наставља

Упркос не најбољим финансијским резултатима и смањивању плата запосленима, ХГ Будванска ривијера наставља да запошљава. Ради рационализације, плате запосленима у овој фирми у већински државном власништву су смањење и до 30 одсто, али 11. јуна државна компанија објавила је оглас за нова слободна радна мјеста. Траже референте за осигурање имовине заштиту животне средине.

Током 2017. године,објелодањено је да је Општина Будва оштећена за наводно два милиона еура неплаћених комуналија од компаније Еуромикс трејд, која са ХГ Будванска ривијера гради хотел Кристал ривијера у Петровцу. То је тада казао функционер Демократске Црне Горе Мијомир Пејовић, тврдећи да је то питање нови случај за Специјално државно тужилаштво. Како је тада навео, у документацији коју посједују постоје озбиљне индиције да је Општина Будва закинута за два милиона еура неплаћених комуналија од Еуромикс трејд јер њихов дуг према Општини на волшебан начин постаје дуг Будванске ривијере према Еуромиксу. Притом, изјавом да је у буџету за 2011. годину општина предвидјела два милиона еура за предузеће ТОБ Цо (којег у буџету 2011. године нема) представљено је као да је дуг измирен, па су створени предуслови да предузеће Еуромикс не измири вишемилионски износ према Општини.

Међутим, тада су реаговали из фирме Еуромикс трејд и негирали наводе Демократа, тврдећи да су потпуности измирили накнаду Општини за комунално опремање земљишта за изградњу хотелског комплекса Ривијера кристал у Петровцу, а све из стварних, а не никаквих фиктивних потраживања према Будванској ривијери. Како су казали, то је урађено сходно одредбама закона о облигационим односима, те да је сходно закљученом уговору о заједничком улагању са ХГ Будванска ривијера извршен пренос свих права и обавеза на врло прецизан начин.

Иако су постојале информације да се државно тужилаштво заинтересовало за овај случај, до данас нема информација да ли је покренут било какав поступак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:31