CGO - moduli o socijalnom preduzetništvu / - FOTO: CGO
17/01/2024 u 21:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CGO: Socijalnim preduzetništvom mladi mogu odgovoriti na društvene izazove

Socijalno preduzetništvo u Crnoj Gori nije zakonski definisano, iako u praksi djeluje više socijalnih preduzeća

Mladi socijalnim preduzetništvom mogu odgovoriti na brojne društvene izazove i doprinijeti konkretnim promjenama u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

CGO je u Podgorici organizovao treći modul programa izgradnje kapaciteta mladih na temu socijalnog preduzetništva.

Ovaj program je dio projekta YouthJobLink – povezivanje mladih i socijalnih preduzeća, koji CGO sprovodi uz podršku Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija, sa ciljem da unaprijedi konkurentnost mladih na tržištu rada i poboljša njihovu zapošljivost.

Program uključuje tri modula, a zatim slijedi zapošljavanje deset odabranih mladih ljudi u trajanju od pola godine.

- Socijalno preduzetništvo u Crnoj Gori nije zakonski definisano, iako u praksi djeluje više socijalnih preduzeća. Taj koncept ima humani cilj odgovora na one društvene probleme i izazove koji nijesu na adekvatan način adresirani od nadležnih institucija - navodi se u saopštenju.

Mladi nijesu dovoljno upoznati sa konceptom socijalnog preduzetništva i njegovom povezanošću sa ljudskim pravima, ali i potencijalom koji ima za održivi društveni razvoj, pa im je ovaj trening bio prilika da se o tome informišu.

Posebna dimenzija treninga, ali i dodatna vrijednost, jeste i razvoj preduzetničkih i biznis ideja od strane učesnika programa.

- Imajući u vidu brojne koristi socijalnog preduzetništva, koji uključuju rješavanje najvećih društvenih, ekoloških i drugih problema, promocija ovog koncepta među mladima ima potencijal da ih osnaži da doprinesu konkretnim promjenama u Crnoj Gori, naročito kroz njihovo samozapošljavanje i društveno angažovanje - poručila je izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i trenerica na seminaru, Zorana Marković.

Projektni koordinator u CRNVO-u i jedan od trenera, Petar Knežević, kazao je da socijalno preduzetništvo predstavlja, prema stavu EU, biznis model 21. vijeka.

- Danas kada se prevelik fokus stavlja na profitiranje zarad ličnog interesa, socijalno preduzetništvo nam daje model u sklopu kojeg profite koristimo zarad opšteg dobra, kao i prakse koje će doprinijeti zaštiti prava najranjivijih kategorija građana. Upoznavanje mladih u Crnoj Gori sa ovim konceptom može voditi doprinosu zajedničkim društvenim ciljevima kroz entuzijazam i kreativnost koji karakterišu mlade - dodao je Knežević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 10:59