CGO
18/06/2024 u 15:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CGO: Tužilaštvo i policija da se proaktivnije bave govorom mržnje

Tužilaštva i Uprave policije treba da se proaktivnije bave govorom mržnje kako bi djelovali ne samo represivno, već i preventivno, poručili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te navladine organizacije su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, rekli da je važna afirmacija tolerancije, razumijevanja i poštovanja među ljudima bez obzira na njihove razlike, ali i dosljedno procesuiranje svih slučajeva govora mržnje od strane nadležnih organa.

- Govor mržnje danas, nažalost, predstavlja čestu i nesankcionisanu pojavu, a posebno brine što dolazi i od zvaničnika koji se osjećaju zaštićeno da na taj način urušavaju bazične vrijednosti radi svojih partikularnih interesa, navodi se u objavi CGO-a na platformi X.

Oni su istakli da je izrazita i prisutnost govora mržnje u onlajn /online/ prostoru.

- Ranija istraživanja CGO-a ukazuju da građani ne vide da država čini dovoljno napora kako bi se suprostavila govoru mržnje, posebno na internetu, rekli su iz CGO-a.

Ombudsman: Nosioci pravosudnih funkcija da govor mržnje procesuiraju kroz Zakon o zabrani diskriminacije

Kako su kazali, građani većinski cijene da je jačanje zakonskog okvira za sankcionisanje govora mržnje na portalima i društvenim mrežama prva stvar koju je neophodno uraditi kako bi se suzbio govor mržnje u ovom prostoru.

Iz CGO-a su upozorili da govor mržnje ugrožava ljudska prava i dostojanstvo, podriva društvenu koheziju, širi netrpeljivost, podstiče, a nerijetko i rezultira nasiljem.

- Stoga je obaveza Tužilaštva i Uprave policije da se proaktivnije bave govorom mržnje kako bi djelovali ne samo represivno, već i preventivno i doprinijeli promjeni opasno toksične klime u kojoj živimo, poručili su iz CGO-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

25. jun 2024 17:19