/ - šKOLA, ILUSTRACIJA UNSPLASH
20/02/2024 u 17:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorski sindikat telekomunikacija podržao štrajk prosvjetara

Iz Crnogorskog sindikata telekomunikacija kazali su da je jasno da su Vlada i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija isključivi krivci za taj, kako su naveli, iznuđeni štrajk

Crnogorski sindikat telekomunikacija podržava sve zaposlene u prosvjeti koji su putem štrajka, kao legitimnog oblika sindikalne borbe, odlučno stali na prvu liniju odbrane od bezakonja, pokušaja urušavanja sindikalnog organizovanja i obesmišljavanja kolektivnog pregovaranja, saopšteno je iz te radničke organizacije.

Iz Crnogorskog sindikata telekomunikacija kazali su da je jasno da su Vlada i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija isključivi krivci za taj, kako su naveli, iznuđeni štrajk, prenosi MINA.

- Svojom jednostranom odlukom da ne primjene imperativnu odredbu Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za oblast prosvjete, kojom je predviđeno uvećanje koeficijenata složenosti poslova zaposlenima u prosvjeti, Vlada i resorno ministarstvo šalju javnu poruku svim zaposlenima da za njih ne važi obaveza poštovanja zakona, odnosno kolektivnih ugovora - kaže se u saopštenju.

Stoga će, kako se navodi, teret njihovih nezakonitih odluka snositi građani Crne Gore.

- Kada se iz državnog budžeta odlije više miliona EUR na teret sudskih troškova i presuda, koje će nesporno biti donijete u korist zaposlenih u prosvjete - rekli su iz Crnogorskog sindikata telekomunikacija.

Oni su kazali da je borba Sindikata prosvjete (SPCG) i zaposlenih u prosvjeti borba za odbranu fundamentalnih ljudskih i sindikalnih prava, protiv bezakonja i borba za očuvanje dostojanstva profesije.

- To je borba za bolje sjutra svih sadašnjih đaka koji ovih dana svjedoče možda i najvažnijem predavanju koje su do sada imali, a koje ih uči da ne smiju ostati nijemi na nepravdu, nezakonitost, nepoštovanje i urušavanje ugleda i dostojanstva -naveli su iz Crnogorskog sindikata telekomunikacija.

Kako su istakli, lekciju koju ovih dana predaju prosvjetari koji su u štrajku trebalo bi da nauče i zapamte zaposleni koji nijesu pristupili štrajku, ali i zaposleni u drugim djelatnostima.

- Jer ovo nije lekcija o povećanju zarada, već lekcija o tome da ne smijemo ostati nijemi posmatrači grubog kršenja obavezujućih normi, nepoštovanja ispregovaranog i potpisanog kolektivnog ugovora -navodi se u saopštenju.

Iz Crnogorskog sindikata telekomunikacija su kazali da su kroz iskustvo Sindikata Telekoma, kao osnivača i člana, tokom njihovog četvoromjesečnog štrajka prošle godine naučili da ne postoje prepreke koje su nepremostive kada postoji jedinstvo, solidarnost i odlučnost zaposlenih, kao i argumenti i osnovanost zahtjeva.

Prema njihovim riječima, svi pokušaji poslodavca i institucija sistema, opstrukcije, pa i medijski mrak kojem je Sindikat Telekoma bio izložen, nijesu uspjeli da ugase plamen borbe za očuvanje i unapređenje prava zaposlenih.

- Stoga, želimo da baklja slobode, odlučnosti, hrabrosti i nepokolebljivosti koju ste upalili svijetli svakoga dana sve snažnije i jače i da nijedna prijetnja, zastrašivanje, pritisak i atak na vas ne budu dovoljno snažni da je ugase - poručili su iz Crnogorskog sindikata telekomunikacija.

Oni su kazali da, uvjereni u pobjedu nad bezakonjem, ostaju partner SPCG u sindikalnoj borbi.

- Biće nam posebno zadovoljstvo da u narednom periodu doprinesemo aktivnostima koje će biti preduzimane na planu utvrđivanja odgovornosti onih koji su svojim odlukama doprinijeli šteti koju trpe zaposleni u prosvjeti i koju će usljed pravosnažnih sudskih presuda trpjeti svi građani Crne Gore - navodi se u saopštenju.

Crnogorski sindikat telekomunikacija čine sindikalne organizacije Telekoma, Mtel-a, Telenor MNE, Ericssona, Promonte Sindikat, kao i sindikalna organizacija Radio-difuznog centra i Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:17