Илустрација / -NET
22/12/2021 u 08:41 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Црногорско држављанство могу да изгубе 423 лица

Према оцјени предсједника НВО Млади Роми Самира Јахе у Црној Гори сигурно постоје и Роми и Египћани који заслужују и почасно држављанство, коjи би по том моделу и требало да га добиjу

У Црноj Гори девет особа има признат статус лица без држављанства, док су 423 особе у ризику од апатридиjе (губитка држављанства), показуjу подаци Министарства унутрашњих послова. Према евиденцији тог владиног ресора припадници ромске и египћанске популациjе у наjвећем су ризику од апатридиjе и Министарство унутрашњих послова и УНХЦР континуирано сарађуjу на обезбjеђивању траjних рjешења за ова лица.

Анализа коју је радио НВО Правни центар Црне Горе показала је да и поред уложених напора на плану смањења апатридиjе, Црна Гора се и даље суочава са одређеним изазовима у имплементациjи (примјени) међународних стандарда у овоj области. Указали су да још не постоjе прецизни и jасни механизми за идентификовање и регистрациjу лица без држављанства.

– У унутрашњем законодавству, изузев Закона о странцима, не постоjе jасне одредбе коjе даjу дефинициjу и права лица без држављанства – наводи се у анализи.

Даље пише да иако jе предвиђена могућност да лице без држављанства буде примљено у црногорско држављанство, у пракси jош нису регистрована лица коjа су и остварила то право, те и даље недостаjу посебни механизми да се одредбе потписаних конвенциjа заправо спроведу у пракси.

Према оцјени предсједника НВО Млади Роми Самира Јахе, у Црној Гори сигурно постоје и Роми и Египћани који заслужују и почасно држављанство, коjи би по том моделу требало да добиjу држављанство.

– Проблематиком држављанстава и подршком нашим људима у овом процесу смо радили три године у континутету у периоду од 2008. до 2011. године и риjешили више од 300 случаjева. У просjеку по jедноj особи нам jе било потребно 580 еура, jер jе било потребно платити таксу за отпуст из држављанства Србиjе коjа jе 230, и 100 еура за приjем црногорског држављанста плус безброj других докумената. Наш закон о држављанству jе врло ригорозан и, по моjоj оцjени, осим доказа да лице има сталан извор прихода и доказа да има обезбjеђен смjештаj (што jе врло отежаваjуће за Роме), такође jе споран моменат доказивања пребивалишта у Црноj Гори – оцјењује у изјави за "Дан" Јаха.

Отежан приступ основним правима

Правни савјетник у НВО Грађанска алијанса Анђела Ђуковић наводи да лица коjа су у ризику од апатридиjе имаjу отежан приступ основним правима због нерегулисаног правног статуса.

– Оно што jе претходни корак код стицања црногорског држављанства jесте покушаj да се лице накнадно упише у матичну државу, односно државу пориjекла родитеља, за шта мораjу бити наравно испуњени посебни услови. Уколико ниjе могуће извршити таj упис, прибjегава се аплицирању за статус лица без држављанства, па се тек разматра добиjање држављанства Црне Горе. Посебно би истакли да jе питање држављанства дискреционо право сваке државе, да jе потпуно оправдано да су поступци за стицање држављанства компликованиjи и траjниjи. Међутим, област коjа би у овим случаjевима требало да се регулише посебно и гдjе сматрамо да држава треба да буде флексибилниjа jесте област приступа правима, као што jе право на здравствену заштиту, на социjалну заштиту... Зашто ово истичемо? Управо из разлога што лица коjа су у ризику да не постану држављани ниjедне државе, и док су у поступку прибављања статуса лица без држављанства, много трпе у овим областима. Сматрамо да право на здравствену заштиту треба да ужива свако лице, а посебно расељена лица, односно избjеглице коjе бораве у Црне Горе више од 20 година и засновали су своjе породице на овоj териториjи – наглашава Ђуковић.

Краjње jе, како истиче Јаха, неправедно да лица коjа живе дуже од 20 година у Црноj Гори, ту приjе свега мисли на лица коjа су дошла 1999. године због прогона са Косова, немаjу могућност да им се досадашњи боравак у Црноj Гори прихвати као регуларан основ за аплицирање за држављанство.

– У сваком случаjу, расељени Роми са Косова, или лица са сталним настањењем у Црноj Гори би у складу са постоjећом регулативом могли у року од двије до три године да риjеше црногорско држављанство, а то би значило да ће право гласа, поред постоjеће двиjе хиљаде, имати jош додатне двиjе, односно укупно 4.000, што би могао бити мандат или чак два за Рома на следећим парламентарним изборима у Црној Гори 2024. године – наглашава Јаха.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:33