Darko Dragović / FOTO: Igor Šljivančanin
07/09/2024 u 17:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dragović: Postoji realna opasnost da bude uništen skoro cjelokupni stočni fond krava i junadi

Darko Dragović (PES) pozvao je "nadležno ministarstvo i Vladu Crne Gore da se aktivnije uključi u rješavanje problema izazvanog širenjem bolesti Q groznice, koja je desetkovala stočni fond na teritoriji opštine Nikšić i Bjelopavlića."

- Mislim da još uvijek nijesmo svjesni razmjera posledica ove epidemije jer postoji realna opasnost da bude uništen skoro cjelokupni stočni fond krava i junadi u Crnoj Gori. Svjedok sam problema i nevolja sa kojima se susrijeću ugledni bjelopavlićki stočari i za sada, sve upućuje na to da će im farme biti uništene i zatvorene. Mislim da nadležno ministarstvo nije bilo spremno da brzo i efikasno reaguje prilikom pojave ove pošasti, ali još uvijek nije kasno da se donese set neophodnih mjera u cilju rješavanja ovog problema i prevazilazenja krize u kojoj su se našli stočari pogođeni ovom epidemijom, bez svoje krivice - naglašava Dragović.

Zbog eutanaziranih grla oboljelih krava mještani MZ Bogetići traže da ministar i inspekcija dođu na lice mjesta

Dodaje da ako se ne pronađe način za urgentno i sistemsko rješavanje ovog ozbiljnog problema, strah ga je da će većina crnogorskih stočara imati velike finansijske gubitke i umjesto pokretača razvoja crnogorske poljoprivrede postati socijalni slučajevi.

- To su uzorni domaćini koji su glavni snabdjevači sirovog mlijeka crnogorskim mljekarama, koji drže svoje i druge porodice sa svojim malim biznisima, ali i dužnici crnogorskim bankama i drugim finansijskim institucijama. Zato, kolaps njihovih poljoprivrednih sistema bi proižveo više lančanih negativnih posledica. Razlog formiranja posebnog Sekretarijata za poljoprivredu opštine Danilovgrad jeste jačanje posebnog servisa koji bi bio glavni oslonac podrške danilovgradskim poljoprivrednicima, pa zato pozivam i nadležni Sekretarijat da se aktivnije uključi u rješavanje ovog zaista ozbiljnog problema - zaključuje Dragović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 21:20