Sa otkrivanja spomen-ploče u Morinju / Dan
29/07/2024 u 09:58 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Država nezakonitu ploču u Morinju dvije godine ne može da ukloni

Nemoć državnih organa naјbolje se ogleda na primјeru nezakonite spomen-ploče u Morinju, koјa јe postvaljena јoš 10. oktobra 2022. godine a do danas niјe uklonjena iako јe to inspekciјa naložila.

Da ova sporna ploča niјe uklonjena za "Dan" su potvrdili iz Uprave za inspekciјske poslove (UIP).

– Spomen-ploča u Morinju, posvećena zatočenim civilima i braniocima Republike Hrvatske, na objektu Centar Morinj, opština Kotor, postavljena je uz nepoštovanje procedure propisane Zakonom o spomen-obilježjima Crne Gore. Uprava za inspekcijske poslove – Odsjek za inspekciju za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine, nakon utvrđene nepravilnosti, donijela je rješenje o otklanjanju nepravilnosti, kojim je Opštini Kotor naredila uklanjanje bespravno postavljene spomen-ploče. U isto vrijeme, ova uprava je podnijela krivičnu prijavu protiv lica koja su podigla predmetno spomen-obilježje (tadašnjeg ministra odbrane i ministra vanjskih poslova, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića). Kako nije postupljeno po naredbi iz rješenja inspektorke za kulturna dobra, Uprava za inspekcijske poslove je otpočela administrativno izvršenje rješenja, u vidu donošenja rješenja o novčanom kažnjavanju. Do danas je na taj način izrečeno kumulativno 3.850 eura za pravno i odgovorno lice u pravnom licu, i ta ploča još uvijek nije uklonjena, odgovorili su "Danu" iz Uprave na pitanje šta јe konkretno taј organ preduzeo u pravcu uklanjanja nezakonitog obilježјa.

Spomen-obilježje u Morinju su 10. oktobra 2022. godine otkrili tadašnji ministri vanjskih poslova i odbrane, Raško Konjević i Ranko Krivokapić, sa hrvatskim zvaničnicima, poslije čega je inspekcija utvrdila da je ploča nezakonito postavljena, a nakon toga je, sada već bivše ministre, prethodni saziv Skupština Crne Gore razriješio dužnosti.

Nelegalnu ploču građani platili 235 eura

Izrada spomen-ploče koštala je 235,95 eura, a troškovi su bili na teret vojnog resora, odnosno građana jer se radi o budžetskim sredstvima.

– Ministarstvo odbrane ne raspolaže informacijama ko je autor teksta na spomen-ploči, niti raspolaže bilo kakvom službenom prepiskom koja bi upućivala na autorstvo – kazali su ranije iz resora odbrane, odgovarajući na naše pitanje ko je autor teksta koji je osporavan u javnosti.

Iako je vojni objekat u Morinju proglašen neperspektivnim, čuva ga vojna policija. Iz Ministarstva odbrane, kojim јe tada rukovodio Filip Adžić (URA), ranije su za "Dan" kazali da su pripadnici Vojske Crne Gore angažovani da čuvaju vojni objekat u Morinju na osnovu naređenja pretpostavljene komande.

– Pošto Vlada Crne Gore donese odluku kojom će biti, na zakonom utvrđen način, regulisano pitanje spomen-obilježja u Morinju, Ministarstvo odbrane će postupiti u skladu s tom odlukom i svojim ovlašćenjima i nadležnostima, naveli su tada za "Dan" iz vojnog resora.

Nelegalnu ploču u Morinju godinu ne mogu da uklone

Međutim, situaciјa se niјe promiјenila ni sa novom vladom Miloјka Spaјića i novim ministrom odbrane Draganom Krapovićem. Odluke u tom pravcu niјesu donošene, pa nezakonitu ploču i dalje čuva voјska.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 05:25