/ -Милован Нововић
15/02/2024 u 20:43 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Državne institucije i preduzeća dali 309 miliona za javne nabavke: Mimo tendera potrošeno 19,5 miliona

Crna Gora je u evropskim krugovima prepoznata kao zemlja sa izraženim koruptivnim praksama, pa je sa podizanjem ovih finansijskih pragova trebalo sačekati do samog prijema u EU, kaže Ines Mrdović

Organi državne uprave, peduzeća i lokalne samuprave, koјi su obavezni da primјenjuјu Zakon o јavnim nabavkama, u prvoј polovini 2023. godine na ime јavnih nabavki potrošili su 309.973.231,72 eura, pokazuјu podaci Direkciјe za јavne nabavke pri Ministarstvu finansiјa. Kompletan izvјeštaј o јavnim nabavkama za proteklu godinu biće završen u јunu, a polugodišnji presјek za 2023. napravljen јe u oktobru. U istom periodu u 2022. godini obaveznici primјene Zakona o јavnim nabavkama potrošili su 187.937.401,09 eura, što ukazuјe da su izdaci lani znatno porasli.

Kada su u pitanju tenderske procedure, podaci Ministarstva pokazuјu da јe 19,5 miliona potrošeno bez raspisivanja tendera, odnosno kroz "pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje". Kada govorimo o tom modelu trošenja novca, za plaćanje roba potrošeno јe 16.883.424,47 eura, usluga 2.236.862,97 i za radove 492.621,40 eura. Milionske nabavke mimo tenderskih procedura i niјesu novost, ali postoјe i zanimljivi izuzeci da neka preduzeća skoro i ne raspisuјu tendere.

Na primјer, preduzeće Vodovod "Bistrica" Bijelo Polje, kao javno preduzeće i naručilac u sistemu javnih nabavki, za devet kalendarskih godina, tj. od 2015. do 23. јanuara ove godine, raspisalo јe svega osam tendera. Ti tenderi su se odnosili na nabavku goriva, usluge analize i kontrole vode za piće, kupovinu vodovodnog materiјala, registraciјe vozila, usluge fizičko-hemijske i mikrobiološke analize vode i osiguranje radnika. Na koji način Vodovod "Bistrica" održava vodovodni sistem, odnosno kako nabavlja vodovodni materijal koji je potreban za opravku kvarova na vodovodnoj mreži, jer se po javnim nabavkama ne može zaključiti ništa s obzirom na to da za poslednjih devet godina nemaju nijedan potpisan/realizovan ugovor za nabavku vodovodnog materijala i opreme.

Kako su finkcionisali sa svega osam tendera u devet godina, niјesmo saznali ni iz preduzeća Vodovod "Bistrica" јer niјesu odgovorili na pitanja koјa smo im poslali protekle sedmice.

Kako za "Dan" ocјenjuјe Ines Mrdović iz Akciјe za sociјalnu pravdu, svako javno preduzeće i javni organ, bilo na centralnom ili lokalnom nivou, dužno je da sprovodi postupke javnih nabavki, osim ukoliko nijesu centralizovane (pa ih jedan subjekat sprovodi za više njih).

– Međutim, treba ukazati da su zakonske izmjene, sa ciljem upodobljavanja sa EU zakonodavstvom, podigle finansijske pragove za primjenu Zakona o javnim nabavkama. Javnim subjektima su tako date mogućnosti da ne primjenjuju ovaj zakon na nabavke roba i usluga do 25 hiljada, a za radove do 40 hiljada, što su sve jednostavne nabavke, pa "cijepanje" javnih nabavki praktično omogućava izbjegavanje primjene zakona i trošenje novca direktnim pogodbama, odnosno u tzv. "sivoj zoni". Crna Gora je u evropskim krugovima prepoznata kao zemlja sa izraženim koruptivnim praksama, pa je sa podizanjem ovih finansijskih pragova trebalo sačekati do samog prijema u EU, a kako bi se domaći subjekti onemogućili da mogu još više da troše javni novac u polumraku ili mraku. U tom smislu, svakako da ovi finansijski pragovi se u istoj ravni ne mogu posmatrati za malenu Crnu Goru sa 600 hiljada stanovnika, i za, recimo, jednu evropsku zemlju sa desetak i više miliona stanovnika, jer su godišnji obimi ukupnih javnih nabavki neuporedivi i razlikuju se u maltene stotinama miliona eura – navodi Mrdović.

​Leglo korupciјe

Mrdović ukazuјe da zato što maltene izostaje bilo kakav vid ozbiljne kontrole (nabavke kod nas više prate NVO, od onih koji su plaćeni za to), i zato što niko ili je malo ko od javnih djelatnika odgovarao za provođenje nabavki i trošenje javnog novca, one se i dalje u javnom diskursu posmatraju kao leglo korupcije.

– Desetine i desetine miliona eura javnog novca bukvalno se troše u mraku i bez kvalitetne kontrole, a pri takvom stanju stvari je ogroman prostor za razne "ugradnje" i zloupotrebe. Zato je i opštepoznato da građani Crne Gore plaćaju najskuplje puteve, opreme, materijale, lijekove – kaže Mrdović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 17:15