/ BRANKA BOŠNJAK
28/03/2023 u 21:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Edukovati zajednicu o važnosti svih uloga žene u društvu

Branka Bošnjak je kazala da suštinu problema predstavlja nedovoljno razvijena svijest ljudi, obojena duboko ukorijenjenim patrijarhalnim normama, koje kreiraju prostor za diskriminatorski diskurs u politici i u društvu

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak navela je da je potrebno edukovati zajednicu o važnosti svih, a ne samo tradicionalnih, uloga žene u društvu, kako bi se suzbio rastući trend verbalnog nasilja prema ženama.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bošnjak je, na stručnom okupljanju „Izazovi i mogućnosti za WPS Agendu - perspektive iz Jugoistočne Evrope i Ukrajine“ u Ljubljani, navela da je u regionu i dalje dominantno tradicionalno poimanje društvene uloge žene.

Ona je navela da brojni iskoraci, napravljeni u cilju unapređenja normativnog okvira, ipak ne predstavljaju garanciju za prevazilaženje barijera i izazova, dok god se napredak ogleda isključivo u pukom zadovoljavanju formi.

Kako je Bošnjak kazala, suštinu problema predstavlja nedovoljno razvijena svijest ljudi, obojena duboko ukorijenjenim patrijarhalnim normama, koje kreiraju prostor za diskriminatorski diskurs u politici i u društvu.

Prema njenim riječima, povećanje zastupljenosti žena u procesima donošenja odluka je rezultat promocije i podrške učešću žena na komandnim, odnosno pozicijama odlučivanja.

“Ipak, da bi se rastući trend verbalnog nasilja usmjerenog prema ženama na svim pozicijama suzbio, potrebno je raditi na obrazovanju zajednice o važnosti svih raspoloživih uloga žene u društvu - ne samo one tradicionalne”, rekla je Bošnjak.

Ona je naglasila i moć uticaja medija, dodajući da je kampanja „Za više žena u policiji“ rezultirala sa 38,8 odsto upisanih žena na Policijskoj akademiji (PA), bez promjene kvota, što predstavlja najveći procenat žena od kada PA postoji.

Bošnjak je navela da je za svaku promjenu u društvu potrebno vrijeme ali i da je intenzivan rad siguran način da se transformacije dinamiziraju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:10