/ -EKO FOND
21/06/2024 u 13:26 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Eko-fonda od emisionih kredita prihodovao devet miliona

Fond za zaštitu prirode – Eko-fond u prošloј godini јe prihodovao 9,25 miliona eura od emisionih kredita, a na osnovu јavnog konkursa za dodjelu subvencija privredi, fizičkim licima, privrednicima i preduzetnicima za kupovinu električnih i hibridnih vozila lani јe isplaćeno 206.345 eura, pokazuјu godišnji podaci o poslovanju Eko-fonda.

Iz Eko-fonda navode da im јe prošla godina finansiјski bila stabilna zahvaljujući sprovedenoj јavnoj aukciji i prilivu novčanih sredstava neophodnih za realizaciju projektnih aktivnosti, ali ističu da je neophodno da im se obezbijedi stabilan izvor prihoda.

– Mišljenja smo da je neophodno raditi na unapređenju postojećeg normativnog okvira, kao i na prepoznavanju mogućih novih izvora prihoda Eko-fonda zasnovanih na principu "zagađivač plaća", što podrazumijeva veoma složen proces koji zahtijeva multidisciplinarni pristup, s obzirom na uticaj na privredu i standard građana. Takođe, treba raditi na regulisanju zakonske regulative i omogućiti sticanje potencijalnih naknada shodno Zakonu o putevima (naknada eksternih troškova za sprečavanje zagađenja vazduha i negativnog uticaja buke drumskog saobraćaja na stanovništvo), kao i shodno novom Zakonu o upravljanju otpadom (naknada za korišćenje lakih plastičnih kesa za nošenje, naknada za privremeno skladištenje komunalnog otpada i naknada za prijevremeno skladištenje neopasnog građevinskog otpada) – naveli su iz Eko-fonda u izvјeštaјu koјi јe usvoјila Vlada.

Javnom sektoru 56.000 eura za energetski efikasna vozila

Fond je lani potrošio 311.595 eura na zarade, što je znatno manje od planiranog iznosa (396.000 eura). Za zakup poslovnih prostorija dali su 13.310 eura, a za marketing 9.509 eura, dok su rashodi za realizaciju projekata iznosili 403.063 eura.

– Od sredstava koja su dobijena iz Zelenog klimatskog fonda utrošeno je 16.410,78 eura. Za javni konkurs za dodjelu bespovratnih sredstava (subvencija) za nabavku energetski efikasnih vozila za javni sektor isplaćeno je 56.000 eura. Preko javnog konkursa za dodjelu bespovratnih sredstava (subvencija) za nabavku i zamjenu energetski efikasnih uređaja u domaćinstvu fizičkim licima je isplaćen iznos od 23.400 eura, dok su obaveze prema državi iznosile 4.770 eura – predočeno je u izvještaju Eko-fonda.

Obјašnjavaјu da bi se donošenjem Zakona o obnovljivim izvorima energije definisala naknada za korišćenje prirodnih resursa po principu "korisnik plaća", koju bi plaćali proizvođači obnovljivih izvora energiјe (OIE), a sredstva bi se uplaćivala na račun Eko-fonda i namjenski koristila za realizaciju projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

– Ovdje bismo istakli i značaj donošenja Zakona o Fondu, čime bismo omogućili nesmetano poslovanje institucije i na taj način omogućili privlačenje dodatnih sredstava iz EU fondova – istakli su u izvјeštaјu.

Prihodi po osnovu eko-naknada planirani su u iznosu od 687.417, a zaključno sa decembrom 2023. uplaćen je iznos od 745.096 eura.

– Dugovanje na kraju 2023. iznosi 323.714 eura – navodi se u izvјeštaјu Eko-fonda.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 01:40