Галић / Фото: Лазар Ружић
11/03/2022 u 09:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Галић тврди: Корона неће нестати, имаће сезонски карактер ако не дође до мутација

Стручњаци су још опрезни када је ријеч о крају пандемије, казао је директор ИЈЗ

Kорона вирус неће нестати, већ ће се понашати као вирус грипа уколико не дође до нових мутација које могу бити незгодне, казао је директор Института за јавно здравље Игор Галић, преноси Портал РТЦГ. 

Он је у емисији “Добро јутро Црна Горо” саопштио да ће укидање заштитних маски један од посљедњих корака јер су се показале јако ефикасне у заштити од других респираторних вируса.

Галић је казао да су стручњаци још опрезни када је ријеч о крају пандемије

- Док се пандемија не одјави, ми смо опрезни. Свакако нам у прилог иде та врста колективног имунитета која се постиже вакцинацијом. Вакцинација би требало да се настави, посебно код старих и хроничних болесника- казао је он.

До сада је са двије дозе вакцинисано 60 одсто пунољетних грађана, а трећом дозом око 20 процената.

- Ако гледамо укупно популацију, то је око 47 процената грађана који су комплетно вакцинисани, а бустер дозом око 15 процената- казао је он.

Тај проценат би требало да буде већи.

- Свјесни смо да би ублажавање мјера могло да демотивише људе да се вакцинишу, али ми пратимо тренд пада броја заражених,а грађани би требало да знају шта је најбоља заштита за њух, нарочито хронични болесници и стари- казао је он.

Kорона вирус неће нестати, каже Галић.

- Он ће бити ту као ендемска болест. Претпостављам да ће се понашати као вирус грипа и да ће имати сезонски карактер уколико не дође до нових мутација које могу да буду јако незгодне- закључио је Галић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:15