/ - FOTO: IJZ
08/04/2023 u 13:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Galić: Za bolje zdravstvo neophodni kvalifikovani radnici

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da svaki dan treba da bude „Dan zdravlja“, s obzirom na to da nema većeg prioriteta od očuvanja zdrvlja

Za jače zdravstvo i smanjenje nejednakosti neophodni su kvalifikovani zdravstveni radnici koji pružaju kvalitetnu uslugu usredsređenu na ljude; kao i motivisani kreatori politike posvećene ulaganju u univerzalnu zdravstvenu pokrivenost, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Igor Galić.

Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje obilježila je 7.april „Svjetski dan zdravlja“ pod sloganom „Zdravlje za sve“.

Ove godine UN specijalizovana agencija za zdravlje obilježava i svoj 75 jubilej.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da svaki dan treba da bude „Dan zdravlja“, s obzirom na to da nema većeg prioriteta od očuvanja zdravlja.

"I ovo je pravi trenutak da pozovemo naše građane da vode računa o svom zdravlju, kako bi izbjegli neke neželjene posljedice po svoje zdravlje“, istakao je Šćekić.

Šefica SZO kancelarije u Crnoj Gori Mina Brajović poručila je da ujedinjeni u djelovanju za bolje zdravlje za sve na temelju širokog partnerstva, nauke i solidarnosti možemo pružiti održiv odgovor na postojeće i nove izazove po zdravlje i dobrobit građana.

"Dok današnji dan obilježavamo pod sloganom “Zdravlje za sve", za veliki procenat svjetske populacije to je samo apstraktni pojam budući da 30 odsto populacije nema dostupnost esencijalnim zdravstvenim servisima", kazala je ona.

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić kazao je da uživanje u dobrom zdravlju znači ne samo život bez bolesti, već i postizanje stanja potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja. U skladu s tim neophodno je raditi kontinuirano na poboljšanju zdravlja i blagostanja stanovništva kao i smanjivanju zdravstvene nejednakosti.

"U tom cilju je neophodno sprovoditi mjere za jačanje i zaštitu zdravlja, prevenciju bolesti i poboljšanje zdravstvene pismenosti. Za ostvarenje ovog cilja neophodni su kvalifikovani zdravstveni radnici koji pružaju kvalitetnu uslugu usredsređenu na ljude; kao i motivisani kreatori politike posvećene ulaganju u univerzalnu zdravstvenu pokrivenost“, zaključio je Galić.

Direktor Doma zdravlja Glavnog gradaDanilo Jokić istakao je da je pravo na zdravalje osnovno pravo svakog čovjeka.

"Nažalost, kao ljekar mogu reći da je veliki dio svjetske populacije prinuđen da bira između zdravlja i osnovnih životnih potreba. Ipak, moram istaći da su napori SZO upravo usmjereni na to da svi građani svijeta budu u mogućnosti da ravnopravno učestvuju u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu“, naveo je on.

Povodom obilježavanja „Dana zdravlja“ u glavnom gradu Crne Gore za zainteresovane građane organizovano je mjerenje pritiska i šećera u krvi, određivanje BMI (Body Mass Index), ali pruženi su i savjeti za zdravu ishranu i zdrave stilove života.

Ovaj dan je bio prilika i da građani dobiju dragocjene informacije od kompetentnih zdravstvenih radnika o važnosti i benefitima imunizacije protiv COVID19, ali i drugih ozbiljnih oboljenja koja se mogu spriječiti vakcinacijom.

"Takođe, pojedini građani i građanke su bili vakcinisani na licu mjesta, dok je veliki broj posjetilaca iskoristio dostupnost lokalnih ljekara i zakazao vakcinaciju i konsultacije kod svog izabranog doktora u Domu zdravlja, kao i kod epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore", saopšteno je iz IJZ-a.

U obilježavanju „Dana zdravlja“ učestvovali su i predstavnici NVO CAZAS u čijem fokusu je promocija zdravlja, pružanje podrške ranjivim populacijama i osnaživanje mladih.

Događaj je organizovan uz podršku lokalnih vlasti, a učešće su uzeli i predstavnici civilnog sektora.

Svjetski dan zdravlja organizovan je u sklopu serije događaja za promociju imunizacije u Crnoj Gori uz dragocjenu podršku Vlade SAD-a usmjerenu na jačanje nacionalnih kapaciteta za pripremljenost i odgovor na vanredne situacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:25