/ - FOTO: VOJSKA CG
26/05/2023 u 13:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) General Lazarević u posjeti Austriji

Posebno je istakao značaj planinske jedinice crnogorske Vojske i kasarne u Kolašinu čije kapacitete koriste i druge zemlje iz regiona

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević boravi sa delegacijom u zvaničnoj posjeti Republici Austriji, na poziv načelnika Generalštaba Vojske Austrije generala Rudolfa Štrajdingera.

image
- FOTO: VOJSKA CG

Tokom susreta razgovarano je o dosadašnjoj saradnji Vojske Crne Gore i Republike Austrije, kao i mogućnostima za njeno dalje unapređenje, te aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u svijetu i regionu.

- General Lazarević izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije vojske kroz realizaciju brojnih aktivnosti i projekata, posebno u oblasti planinskog ratovanja, ističući da su znanja i vještine pripadnika VCG u ovoj oblasti znatno unaprijeđeni kroz 15 godina saradnje sa austrijskim kolegama, što je potvrđeno i na ovogodišnjoj vježbi „Zajednički izazov“ realizovanoj u zimskim uslovima u Crnoj Gori- navodi se u saopštenju,

image
- FOTO: VOJSKA CG

Posebno je istakao značaj planinske jedinice crnogorske Vojske i kasarne u Kolašinu čije kapacitete koriste i druge zemlje iz regiona,  što omogućava zajedničko unaprjeđenje znanja i vještina, ne samo u oblasti planinskog ratovanja, već i u operacijama traganja i spašavanja.

U tom kontekstu, general Lazarević je podsjetio da je Vojska Crne Gore pod vođstvom austrijskih instruktora, prva u regionu razvila sposobnost spašavanja unesrećenih uz pomoć helikoptera i posebno obučenih spasilaca za rad na vitlu,  što je od velikog značaja za buduću podršku civilnim institucijama.

image
- FOTO: VOJSKA CG

- Ključno je da razvijamo, ne samo borbene, već i vještine koje koriste našim građanima u miru, zbog čega želimo da osposobimo instruktore da samostalno obučavaju buduće specijaliste u oblasti traganja i spašavanja- kazao je general Lazarević.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Austrije, general Rudolf Štrajdinger, poručio je da Crna Gora predstavlja iskrenog partnera i prijatelja, uz uvjerenje da se tako dobra saradnja može dodatno unaprijediti, zbog čega je spreman da podrži razvoj jedne vrste regionalnog centra za traganje i spašavanje, za obuku kadra u ovoj oblasti, ne samo za potrebe u Crnoj Gori.

- On je izrazio punu otvorenost za potpisivanje sporazuma kojim bi se definisale zajedničke aktivnosti planinskih jedinica dvije zemlje za naredni višegodišnji period. Takođe, general Štrajdinger ponudio je pomoć eksperata Oružanih snaga Austrije u projektovanju rekonstrukcije strelišta u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, te izrazio spremnost da doprinese inicijativama za osnivanje prvog vojnog muzeja u Crnoj Gori i obilježavanju grobnih mjesta stradalih crnogorskih zarobljenika u Austriji tokom Prvog svjetskog rata- navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima za izvođenje ronilačke obuke specijalnih snaga Austrije u Crnoj Gori, ali i korišćenju austrijskih vojnih poligona za pripadnike Vojske Crne Gore. General Lazarević je tim povodom obišao i vojni poligon u Sitalskim Alpima, koji služi za izvođenje manevara i bojevih gađanja, kako pješadijskim, tako i artiljerijskim naoružanjem. Komandant poligona, pukovnik Manfred Hofer, predstavio je kapacitete za obuku, posebno ističući činjenicu odlične saradnje lokalnog stanovništva i turista u pogledu korišćenja poligona i njihovih kapaciteta u svrhu razvoja planinskog i alpinističkog turizma.

Delegacija Vojske Crne Gore predvođena generalom Lazerevićem,  prisustvovala je i koncertu vojnih orkestara u Klagenfurtu, na kojem je svoje umijeće predstavio i orkestar Vojske Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 02:25