Сачувајмо Сињајевину / - уступљене фотографије
13/05/2022 u 11:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ГИ "Сачувајмо Сињајевину: Једино рјешење је укидање војног полигона

Очекују од нове Владе на чијем је челу премијер Дритан Абазовић, а потпредсједник и министар одбране Рашко Коњевић, да се питање војног полигона актуелизује у што краћем року,

Укидање војног полигона и проглашење заштићеног подручја на Сињајевини представља стратешки интерес народа Црне Горе и у складу је са спроведеним научним студијама, просторним планом Црне Горе, међународним конвенцијама и регулативом Европске Уније, поручују из Грађанске иницијативе "Сачувајмо Сињајевину".

Стога очекују од нове Владе на чијем је челу премијер Дритан Абазовић, а потпредсједник и министар одбране Рашко Коњевић, да се питање војног полигона актуелизује у што краћем року, а да исход тог процеса буде укидање одлуке о војном полигону и проглашавање Сињајевине регионалним парком природе у чијем ће управљању активно учестовати локална заједница.

 - Из Министарства одбране јуче је саопштено да је министар Коњевић имао састанак са британском амбасадорком Карен Медокс, на којем је „указано и на потребу да се питање војног полигона на Сињајевини актуелизује и ријеши, како би Војска Црне Горе добила полигон неопходан за изградњу њених капацитета“- подсјећају они.

Грађанска иницијатива Сачувајмо Сињајевину, која окупља сточаре и мјештане Сињајевине из више црногорских општина, прије свега Колашина, Мојковца, Шавника, Жабљака и Даниловграда, захтијева од Министарства одбране да питање војног полигона ријеши у што краћем временском року, тако што ће укинути нелегитимну и нелегалну одлуку донијету у септембру 2019. године.

 - Подсјетићемо да је актуелни премијер, а потпредсједник претходне Владе Дритан Абазовић, обећао у више наврата да ће полигон на Сињајевини бити укинут, те стога очекујемо да коначно одржи ријеч дату више пута на самој Сињајевини, као и путем медија. Ако је у претходној Влади потпредсједник Абазовић, био спријечен да ријеши то питање, сада као премијер има историјску шансу да испуни обећање и испоштује дату ријеч - додају они.

Како објашњавају, поништавањем одлуке о војном полигону, отвара се пут да се Сињајевина коначно прогласи за регионални парк природе, за шта је студија урађено још 2016. године.

 - Разлог због којег Сињајевина данас није заштићена, иако је за то била спремна прије шест година, била је одлука Владе Душка Марковића и министра одбране Предрага Бошковића да се Сињајевини користи као међународни војни полигон, што је и крунисао спорном Одлуком Владе донесеном у септембру 2019. Неодлучност и неагилност Владе Здравка Кривокапића која, упркос бројним обећањима, није укинула спорну одлуку о полигону на нашој планини нас је опет довела у ситуацију да страхујемо од раније зацртаних планова који воде Сињајевину и њену пољопривредну и туристичку будућност у пропаст - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:09