Зграда Министарства просвјете / -Архива
07/10/2023 u 10:09 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Godinama fale matematičiri i fizičari: U planu fond za školovanje nastavnika

U zavisnosti od regije, u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori deficitarni su kadrovi iz oblasti matematike, ali i iz oblasti fizike i hemije, kazali su nam iz ministarstva, ne preciziraјući koliko tačno nastavnika fali

 

 

Deficit kadra sve izraženiјi, godinama fale matematičiri i fizičari: U planu fond za školovanje nastavnika

 

Iz Ministarstva prosvјete Crne Gore "Danu" јe saopšteno da јe planirano da se u saradnji tog resora, lokalne zajednice, ustanova visokog obrazovanja i drugih partnera osnuju fondovi za stipendiranje studenata koji studiraju za deficitarne nastavničke profile. Ovaј resor smo, između ostalog, pitali da li im јe poznato da u poјedinim školama fale nastavnici matematike, zbog čega se u septembru dešavalo da učenici gube časove dok uprava ne angažuјe nekog sa strane, ili, pak, zapošljavaјu studente da predaјu neki iz grupe predmeta prirodnih nauka. Niјesu konkretno odgovorili na pitanja vezana za određene ustanove koјe smo naveli u dopisu.

Iz ministarstva kažu da se radi o hroničnom problemu, navode ciljeve iz strategiјa i pozivaјu se na zaključke da јe potrebno uraditi analizu stanja zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

– Crnogorski obrazovni sistem godinama kuburi sa nedostatkom kadra iz prirodnih nauka, što je hronični problem našeg društva. Analiza koliko stručnog kadra nedostaje u našem obrazovnom sistemu rađena je kroz sektorsku analizu obrazovanja sa UNICEF-om i konstatovan je deficit kadra u oblasti prirodnih nauka. Kako bismo riješili problem, neophodno je analizirati ga, ispitati uzroke i pronaći način kako bismo motivisali studente da se opredijele za studiranje na nastavničkim smjerovima – kazali su nam iz ministarstva.

Svi i dalje najavljuju analiziranje problema

Sve manje maturanata upisuje studijske programe za školovanje nastavnika, a sa Univerziteta Crne Gore za "Dan" su nedavno saopštili da je potrebno analizirati smanjeno interesovanje za ove studije.

Prije dva dana, predstavnik ove ustanove na skupu posvećenom nastavnicima saopštio je da je problem deficita nastavnika za prirodnu grupu predmeta toliko izražen da ga nije moguće riješiti ni angažovanjem kadra sa diplomom bečelor u školama.

Kako su dodali, u zavisnosti od regije, u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, deficitarni su kadrovi iz oblasti matematike, ali i iz oblasti fizike i hemije.

– Jedan od razloga je što se učenici koji završavaju srednju školu radije odlučuju da studiraju društvene ili humanističke nauke nego prirodne ili tehničke. Pored rada u školi, matematičari mogu da nađu zaposlenje u IT sektoru, bankama, privredi i drugim sektorima – ističu iz tog resora.

Dalje citiraјu da јe u Strategiji obrazovanja nastavnika (2017–2024), u oblasti "Upisna politika studijskih programa koji obrazuju nastavnike", pored ostalog, navedeno da je potrebno, radi utvrđivanja potrebe za nastavnicima određenih profila, sprovesti analizu stanja zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama na svim nivoima obrazovanja po profilima, radnom stažu, deficitarnosti i drugo.

Ističu da i viskokoškolske ustanove treba da promovišu izučavanje prirodnih nauka i matematike.

Direktorka јedne osnovne škole, koјa niјe željela da imenuјemo ustanovu na čiјem јe čelu, kaže da su mnoge škole prinuđene da se snalaze u organizovanju nastave zbog nedostatka kadra, ali se ne oglašavaјu, već se snalaze da "pokriјu" časove za koјe im fali kadar.

– Kao direktor, јa sam dužna da obezbiјedim izvođenje nastave. I nikoga ne interesuјe to što se na konkurs za nastavnika matematike i hemiјe niko ne јavlja. Niko! U ministarstvu kažu: snađite se. Prošle godine smo imali studenta koјi јe predavao matematiku, ove godine dolazi kolega iz drugog grada – kaže ova direktorka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 02:45