Iz te zdravstvene ustanove su, povodom Svjetske nedjelje prevencije prekomjernog unosa soli, kazali da je njen cilj skretanje pažnje na negativne posljedice na zdravlje i ukazivanje na efikasan pristup smanjenju dnevnog unosa soli.
Oni su rekli da je poznato da prekomjeran unos soli ima negativan uticaj na zdravlje.
- Dovodi do povećanog rizika obolijevanja i umiranja od povišenog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani i moždani udari, gojaznost, osteoporoza, rak želuca, Menierova bolest i bolest bubrega, kazali su iz IJZ.
Procjenjuje se da je svake godine 1,89 miliona smrtnih slučajeva u svijetu povezano sa konzumiranjem previše soli/natrijuma.
Iz IJZ su rekli da je smanjenje upotrebe soli preventivna mjera koja je već dvije decenije prihvaćena na globalnom nivou kao efikasna strategija za unapređenje javnog zdravlja.
- Model smanjenja unosa soli u Velikoj Britaniji, ali i u drugim zemljama inspirisao je svijet i do danas više od 90 država ima neki oblik politike smanjenja soli, kaže se u saopštenju.
Kako se navodi, tri četvrtine soli koju prosječan stanovnik konzumira svakog dana, već je prisutna u upakovanoj i pripremljenoj hrani.
Iz IJZ su rekli da potrošač ne može da utiče na količinu te soli.
- Tako da je posljednjih godina u cijelom svijetu fokus na mjerama i promjenama u prehrambenoj industriji i ugostiteljstvu, jer bez smanjenja „skrivene soli“ u gotovim proizvodima ne može se postići ni potreban efekat smanjenja unosa soli pojedinca, dodaje se u saopštenju.
Prosječan unos soli, mjeren među odraslim stanovništvom u Crnoj Gori, kako su rekli iz IJZ, i je dalje visok i iznosi 11,6 grama soli na dan.
Dodaje se da je to više nego dvostruko veći unos od preporučene granice SZO do pet grama na dan.
- Takođe je evidentno da i dalje postoje uvriježeni stavovi i ponašanje u ishrani koji doprinose prevelikom unosu soli, kao i niska svijest o značaju prevelikog unosa soli na zdravlje, kaže se u saopštenju IJZ.
Prema njhovim riječima, najveći dio soli koji unosi stanovništvo u Crnoj Gori je iz takozvanih „skrivenih“ izvora.
- Iz pekarskih i suhomesnatih proizvoda, sireva, industrijski proizvedene hrane, konzervirane hrane, grickalica, konditora, gotovih jela iz restorana i brze hrane, pojasnili su iz IJZ.
Oni su kazali da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, domaćim proizvođačima i partnerima, rade na smanjenju „skrivene“ soli u hrani uz kampanju povećanja svijesti i znanja opšte populacije.
Iz IJZ-a su kazali da se unos soli/natrijuma može smanjiti jedenjem uglavnom svježe, minimalno prerađene hrane, biranjem proizvoda s malo natrijuma, pripremanjem hrane sa malo ili bez dodatka soli.
Unos soli se, kako su naveli, može smanjiti i korišćenjem bilja i začina za poboljšanje ukusa i aromatizovanje hrane, umjesto soli, ograničavanjem upotrebe komercijalnih umaka, preliva i instant proizvoda, ograničavanjem konzumacije prerađene hrane i uklanjanjem slanika sa stola.