IJZ: Registrovan šesti slučaj obolijevanja od morbila u Crnoj Gori / - FOTO: IJZ
29/05/2024 u 16:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

IJZ: Registrovan šesti slučaj obolijevanja od morbila u Crnoj Gori

Institut za javno zdravlje Crne Gore, je 29. maja oko 13 časova laboratorijskom dijagnostikom potvrdio prvi slučaj obolijevanja od morbila u Pljevljima.

- Obolijevanje je registrovano kod osobe starosti 42 godine koja je boravila u Bosni i Hercegovini, gdje je bila u kontaktu sa oboljelim od morbila. Epidemiološka služba u Pljevljima istražuje kontakte radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju smanjenja rizika od pojave novih slučajeva - navode u saopštenju.

Institut za javno zdravlje Crne Gore podsjeća građane koji razviju povišenu temperaturu i osip (tipičan za obolijevanje od morbila) da telefonskim putem obavijeste svog izabranog ljekara i dogovore testiranje.

Potvrđen peti slučaj obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, moguće i proglašenje epidemije

- Ukoliko je neophodno da oboljeli posjećuju zdravstvenu ustanovu tokom dijagnostike/liječenja, apelujemo na obavezu nošenja maski koje prekrivaju nos i usta. Pozivamo roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine. Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine - naglašavaju u saopštenju.

Dodaju da se ne preporučuju sputovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest.

- Napominjemo da je ovo šesti laboratorijski potvrđen slučaj obolijevanja od malih boginja u Crnoj Gori. Do sada su slučajevi obolijevanja registrovani u opštinama: Bar (2), Podgorica (2), Rožaje (1) i Pljevlja (1) - zaključuju u saopštenju.

https://www.ijzcg.me/me/male-boginje-morbili

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jul 2024 10:18