Vuk Iković / arhiva
11/09/2024 u 09:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Iković: Ne treba paničiti, ali ne treba ni sakrivati istinu od građana

Veliki broj krava koje su oboljele od Q groznice još nijesu usmrćene jer ne postoje adekvatna grobna mjesta za leševe. Zato zaražena grla prenose bakterije na krave koje su zdrave, smatra Vuk Iković odbornik Preokreta u SO Danilovgrad.

- Iz ovog razloga urgirali smo ka predsjednicima Opštine Danilovgrad i Nikšič i ka ministru poljoprivrede da se već danas riješi ovaj problem kako bi se spriječilo dalje širenje Q groznice. Znamo da je od ove bolesti obolio za kratko vrijeme veliki broj krava upravo zato što se čekalo preko 20 dana da se zaražena grla usmrte i pravilno zakopaju jer Crna Gora i dalje nema ni spalionicu ni stočno groblje bez kojih se ne mogu zbrinjavati leševi životinja. Ovakva neorganizovanost je uzrokovala nepropisno zakopavanje leševa, dodatno širenje zaraze jer su leševi nepropisno transportovani i zakopavani. Na primjer parcela na kojoj su zakopane krave nije ograđena pa toj livadu mogu pristupiti i divlje i domaće živtinje koje koriste taj prostor za ispašu- saopštio je Iković.

Iković: Sadašnja vlast se ne razlikuje od prošle

Ističe da zabrinjava da su u Danilovgradu usmrćene krave zakopane na lokaciji na kojoj je zabranjena izgradnja groblja za ljude jer se to mjesto nalazi u blizini glavnog gradskog izvorišta.

- Funkcioneri su zabranili sahranjivanje ljudi, a dozvolili sahranjivanje zaražene stoke. Bakterije koje izazivaju Q groznicu mogu opstati u zemljištu po nekoliko mjeseci što zavisi od sastava zemljišta. Kako možemo biti sigurni da bakterije neće završiti u gradsko izvorište? Podsjećamo da bakterija koja izaziva Q groznicu se prenosi domaćim i divljim životinjama između kojih se može prenositi vrstama poput krpelja ili miševa. U čovjekov organizam se unosi hranom – nepasterizovanim mliječnim proizvodima ili direktno preko povrijeđene kože ili ujedom krpelja. Najčešći izvor zaraze za čovjeka je mlijeko, vuna, meso, a najviše su pogođenji stočari i veterinari. Zato smo urgirali ka nadležnima da redovno informišu građane jer sakrivanjem istine panika i strah rastu. Treba znati da su u Holandiji do 2016. godine od ove bolesti umrle 74 osobe, a bolest je registrovana prvi put 2007. godine- istakao je Iković.

Jedan od ključnih razloga zašto se Q groznica ovako širila kod nas, kako pojašnjava, jeste loše informisanje stočara i odsustvo biosigurnosnih mjera poput postojanja karantina, ograničen ulaz ljudi na gazdinstvo, zaštita od insekata i glodara.

- Da bi se smanjila zaraza savjetodavne poljoprivredne službe treba da informišu i edukuju stočare kako se greške i zaraza ne bi širila zbog neznanja i zato što se ne primjenjuju zaštitne mjere. Pri tome funkcioneri treba da dozvole znanju i iskustvu da radi svoj posao a ne da ih demantuju jer ih građani plaćaju da primijene najbolja dostupna rješenja, a ne da ih zbunjuju i uvlače u zonu panike- naveo je on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 10:55