/ -FOTO ILUSTRACIJA
10/09/2022 u 16:16 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Istraživanje pokazalo: Marihuanu uzimaјu sa 16 godina

Istraživanje je pokazalo da porodično okruženje ne predstavlja predispoziciju za posezanjem za opojnim supstancama, bar je tako pokazao ukupni procenat, već je to prevashodno "radoznalost" i "društvo"

Istraživanje koјe јe sproveo Fakultet političkih nauka i Institut za јavno zdravlje među korisnicima ЈU Kakaricka gora, pokazalo јe da mladi sa korištenjem marihuane i tableta počinju sa 16 godina, a sa alkoholom i cigaretama u osnovnoј školi. Istraživanje sa korisnicima JU Kakaricka Gora, sprovela јe dr Ene Grbović, sa Fakulteta političkih nauka, na reprezentativnom uzorku od 107 bivših zavisnika od njih 240, koliko ih je u tom momentu bilo u instituciji, a da su prošli jednu godinu rehabilitacije. Drugi autor na ovom dvogodišnjem istraživanju je Boban Mugoša, bivši direktor Instituta za javno zdravlje.

– Rezultati istraživanja su pokazali da su ispitanici sa konzumacijom cigareta i alkohola počeli sa 13 godina, dok su prvi put probali tablete za smirenje i marihuanu sa 16 godina, a heroin sa 18 godina. Na tretmane liječenja većina ispitanih zavisnika odlazilo je do tri puta. Bolest zavisnosti je hronična bolest i vrlo je vjerovatno recidiviranje zloupotreba droga. Recidiv ne znači da tretman nije uspio već da ga treba ponoviti i prilagoditi potrebama osobe – objašnjava dr Grbović.

Kako navode, za održavanje i trajanje apstinencije, od velikog značaja su grupe samopomoći.

– Poslednjih godina rasprostranjenost bolesti zavisnosti od psihoaktivnih suspstanci u našoj zemlji poprima epidemijske razmjere, sa stalnim porastom prevalencije. Takođe, kako u svijetu tako i kod nas sve ranije se započinje sa konzumacijom psihoaktivnih supstanci sa jedne strane, dok sa druge strane je prisutna pojava da se povećana konzumacija javlja i kod osoba starijih od 40 i 50 godina. Karakteristike "novog talasa" su i demetropolizacija i decentralizacija ove pojave, kao i kombinovano konzumiranje različitih vrsta psihoaktivnih supstanci – objašnjava dr Grbović.

Istraživanje je pokazalo da porodično okruženje ne predstavlja predispoziciju za posezanjem za opojnim supstancama, bar je tako pokazao ukupni procenat, već je to prevashodno "radoznalost" i "društvo". Podaci su pokazali da većina potiču iz porodica u kojima nije izraženo nasilje, da je obično riječ o prvom djetetu po redu rođenja, sa prosječnim djetinjstvom i srednjoškolskim obrazovanjem, sa dobrim uspjehom.

- Većina ispitanika je odrastalo u tzv. potpunoj porodici, i najčešće u bračnoj zajednici, sa prosječno četiri člana. Takođe, smatraju da nisu bili zanemareni od strane roditelja i da su im roditelji poklanjali dovoljno pažnje. Odnose sa roditeljima percipiraju kao bliskek, pri čemu je odnos sa majkom privrženiji nego odnos sa ocem. Roditelji su poznavali u velikoj mjeri društvo, ali značajan procenat njih nije poznavao društvo u kojem se kreću u slobodno vrijeme - saopštila je dr Grbović podatke istraživanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jul 2024 14:46