/ - фото: УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ
05/05/2022 u 18:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Италијански и црногорски полицајци размијенили искуства: Подршка на путу ка чланству у ЕУ

Циљ је јачање капацитета полицијских снага у сектору заштите природног насљеђа, борбе против еколошког криминала и недозвољене трговине отпадом

На иницијативу амбасадора Републике Италије у Црној Гори, Луке Зелиолија, заједно са Министарством унутрашњих послова Италије, и директором Управе полиције, Зораном Брђанином, у Подгорици је одржана експертска мисија о еколошком криминалу.

Циљ је јачање капацитета полицијских снага у сектору заштите природног насљеђа, борбе против еколошког криминала и недозвољене трговине отпадом. 

- Експертска мисија подржана је и организована посредством TAIEX инструмента претприсупне подршке Европске уније, а у сарадњи Управе Полиције Црне Горе и Сектора за јавну безбједност Италије, уз допринос Команде карабињера, имајући у виду да је заштита животне средине и биодиверзитета један од стратешких циљева Европске уније који кроз посебне директиве захтијева од држава чланица да адекватно санкционишу свако криминално понашање у овим областима, те да је Италија, захваљујући Команди карабињера за заштиту шумарства, животне средине и агропословања, која броји 7.000 високо специјализованих карабињера, једна од најреспектабилнијих еколошких полиција на свијету. Ова специјализована одељења Карабињера годинама спроводе сложене активности превенције и борбе у Италији и иностранству, уз коришћење најсавременијих истраживачких метода које су постале оперативни модел изврсности, који се све више дијели са међународним партнерима у свијетлу транснационалне природе овог опасног облика криминала- наводи се у саопштењу Управе полиције.

Стога је сврха експертске мисије да се црногорским полицијским службеницима представи структура и капацитет Карабињера у сектору заштите животне средине и шума, са посебном пажњом на економске интересе базиране на кривичним дјелима која је починила тзв. еко-мафија, чиме је угрозила животну средину, заштиц́ена подручја и паркове и јавно здравље.

Сектор за јавну безбједност и Команда карабињера изразили су спремност за пружање даље подршке црногорским полицијским службеницима који раде у овој деликатној области.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 06:52