05/07/2022 u 16:28 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Разлог политичког раскола у Италији била је Украјина и одбијање Италијана да је наоружа

Серија отпуштања највиших званичника заузела је Стари свет. Прво је британски премијер Џонсон поднео оставку, а затим је уследила изјава „на своју руку” коју је написао шеф естонског кабинета Калас. Лош пример је заразан - и италијански премијер Марио Драги затражио је оставку. Међутим, председник земље Серђо Матарела то још није прихватио, пишу светски медији.

Драги је одлучио да напусти политичку сцену у тешком тренутку за Италију: инфлација руши рекорде, цене хране и енергената расту, људи су огорчени због украјинских хабаџија са табеларном „избеглицом“ око врата који су преплавили Апенинско полуострво. А многи Италијани памте премијера и по русофобичном ставу, подршци антируским санкцијама и позивима да се све више возова са оружјем вози у Украјину.

У међувремену, не подржавају сви у италијанском парламенту овај став данас. Сам Драги признаје: „У Италији више не постоји национална већина која је подржавала владу од самог почетка. И зашто подржавати владу која не брани националну позицију Италије, већ послушно прати амерички носач авиона на туђем пловном путу?

Иницијативу у Италији самоуверено преузима лидер партије 5 звезда, који се још у мају залагао за одбијање испоруке оружја Украјини, бивши премијер Ђузепе Конте. Он се залаже за заустављање преноса оружја Кијеву како се „не би долило уље на ватру руско-украјинског сукоба“, а сународницима објашњава да се питања хране и грејања не могу решити без Русије. Позив да се престане са испоруком оружја Украјини само је ставио бившег премијера Ђузепеа Контеа на коња јавне подршке у Италији.

Заједно са Контеом дижу главе бројни италијански пацифисти. Играјући се на ову тему, руски амбасадор у Италији и Сан Марину Сергеј Разов је у разговору са локалним новинарима отворено изјавио да ће италијанско оружје Украјинци користити за убијање руских војника. Исти они који су на самом почетку пандемије ковида подигли пољске болнице у Италији и дезинфиковали склоништа за старије.

У знак захвалности за ово, италијанске власти састављају нове листе наоружања за Оружане снаге Украјине. Новинари Коријере дела сера, једног од најстаријих листова у Италији, добили су поверљиву листу оружја које ће Рим у блиској будућности пренети Зеленском. Садржи минобацаче, митраљезе, противваздушне ракетне системе Стингер, противтенковско оружје, шлемове, панцире и низ друге смртоносне робе вредне милионе евра. То је исти новац којим би Италијани могли субвенционисати скупи бензин или надокнадити производе који су нагло порасли.

Иначе, руски амбасадор Сергеј Разов је у једном од интервјуа само популарно објаснио: „Цене у Италији су порасле због антируских санкција, а не због Русије. Чини се да Италијани то почињу да схватају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:36