/ Недовољне количине љекова у апотекама, фото: Иван Петровић
08/06/2021 u 09:09 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Фонда здравства и Монтефарма потврдили: Свим установама пријети несташица љекова

Jавност jе већ мjесецима упозоравана о отежаном снабдиjевању, како свих jавних здравствених установа, тако и наших апотека услед jедномjесечног буџетског финансирања, што jе као последицу имало немогућност расписивања годишњег тендера и планирање залиха, истичу из Монтефарма

Здравствена апотекарска установа Монтефарм се већ мјесецима због неусвајања државног буџета суочава са проблемом набавке љекова и медицинске опреме путем тендера услед чега не могу да планирају адекватне залихе, а грађани остају без терапија. Из Фонда за здравствено осигурање "Дану" су саопштили да je сваки нови дан без буџета додатни проблем јер све установе чекају на расписивање тендера. Грађани су упозорили да у апотекама последњих седмица нема терапија за дијабетес, кардиоваскуларна обољења и болести желуца. Из Удружења родитеља дјеца са дијабетесом Бета су упозорили да стално добијају жалбе да у апотекама нема тракица и ламнцета за мјерења нивоа шећера у крви, а дешава се да нема ни инсулина. Из Удружења истичу да се апотекама допремају мале количине тих терапија и средстава, па већи дио седмице нијесу доступне.

– Jавност jе већ мjесецима упозоравана о отежаном снабдиjевању, како свих jавних здравствених установа, тако и наших апотека услед jедномjесечног буџетског финансирања, што jе као последицу имало немогућност расписивања годишњег тендера и планирање залиха. Нарочито jе тешко обезбиjедити терапиjе за тзв. риjетка обољења гдjе кутиjа jедног лиjека кошта и по неколико хиљада еура. УАЦГ Монтефарм редовно испоручуjе тракице, ланцете и апарате за мjерење нивоа глукозе, оралне антидиjабетике као и инсулине. Апотеке Монтефармаа у свим општинама добиjаjу континуирану испоруку поменутих медикамента сходно броjу пациjената као и апарате са пратећим додацима. Ако поjедине апотеке у одређеном тренутку немаjу довољну количину свих врста инсулина, антидиjабетика у таблетама или наведених тракица, првом наредном испоруком залихе се допуњаваjу, нериjетко и ванредно. Упркос свим изазовима, нерасписивању годишњег тендера као и у претходном периоду када jе броj хоспитализованих пациjената обољелих од ковида-19 у Црноj Гори достигао рекордан ниво, Монтефарм jе успио да одржи редовно снабдиjевање захваљуjући дугогодишњем искуству, тимском раду и посвећености свих запослених – истичу из Монтефарма.

Директор Фонда за здравствено осигурање Драгослав Шћекић истакао je да здравствени систем функционише као и остале потрошачке jединице, с обзиром на мјесечно привремено финансирање, којим располажу дванаестином годишњег буџета.

– Потребно jе хитно усваjање буџета, сваки нови дан без комплетних средстава jе додатни проблем, посебно за здравствени систем. Сви субjекти у здравственом систему чекаjу на расписивање тендера за љекове и медицинску опрему, коjа jе већ при краjу и не смиjе се дозволити да због недостатка свега овога угрозимо функционисање здравствених установа и здравље пациjената. Обавио сам разговор са господином Владимиром Jоковићем предсjедником Одбора за економиjу, буџет и финансиjе, коjи jе исказао забринутост. Он је казао да ће чим се стекну технички услови заказати сjедницу за сриjеду 9. јун, како би се разматрали амандмани и створили услови за брзо разматрање буџета и изгласавање на пленуму, гдjе ће Социjалистичка народна партиjа подржати буџет, како би се што приjе кренуло у његову реализациjу и превазилажење насталих проблема – казао је Шћекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 19:25