/ Фото: МАНС
17/11/2021 u 21:34 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кинези ће за уништавање Таре морати да плате 200.000 еура

Овај износ је само дjелић стварних трошкова девастациjе риjеке Таре, тврди Вања Ћаловић Марковић

Основни суд у Подгорици пресудио jе да jе компаниjа "China Road and Bridge Corporation" (ЦРБЦ) дужна да плати око 200.000 еура на име накнаде штете због уништавања риба и других водених организама у риjеци Тари током изградње приоритетне дионице аутопута Бар–Бољаре.

Извршна директорица МАНС-а и шефица стручног тима Савjета за борбу против корупциjе на високом нивоу Вања Ћаловић Марковић казала је у изјави за "Дан" да је увјерена да је наведени износ само дjелић стварних трошкова девастациjе риjеке Таре, jер jе риjеч о само jедном поступку коjи jе вођен пред судом.

image

Ћаловић Марковић 

Фото: Лазар Ружић

– Још за вриjеме претходног режима, коjи jе тврдио да нема лоших утицаjа на риjеку Тару, покренута су два жалбена поступка (такозвана клеjма) у вези са штетним утицаjима на риjеку Тару. Жао ми jе што ни Министарство капиталних инвестициjа, а ни министарство надлежно за заштиту животне средине овом питању не даjу много већи значаj, приjе него што кинеска компаниjа напусти Црну Гору. Уговор коjи jе потписала претходна власт нема многе заштитне клаузуле и питање jе шта ће се десити са нашим жалбеним поступцима када ЦРБЦ заврши аутопут – наводи Ћаловић Марковић.

Мала казна за уништени биљни и животињски свијет

Грађански активиста Александар Драгићевић на Фејсбуку је прокоментарисао пресуду подгоричког суда.

– Ако сте се питали колико кошта девастациjа риjеке Таре, сав уништени биљни и животињски свиjет, рибе и други водени организми до сада и који ће бити уништени до 2024. године – одговор jе мање од 200.000 еура... – навео је Драгићевић.

Она сматра неопходним да се што приjе покрену сви расположиви механизми, а не да се ослањамо само на поступке бивше власти, за коjу знамо колико jе штитила животну средину у односу на профитне интересе инвеститора.

– Тим приjе, нова влада треба да покаже да има потпуно другачиjи приступ, али се то и даље не дешава – навела је Ћаловић Марковић.

Према пресуди коју потписује судиjа Весна Бањевић, а по тужби Спортског риболовног друштва "Тара и Морача", ЦРБЦ се обавезује да плати накнаду штете по три основа.

– Накнада штете по основу уништавања риба и других водених организама, да тужиоцу исплати износ од 34.500 еура. Накнада стварне и будуће штете због изгубљеног приноса или природног прираста риба за временски период од 27. априла 2018. године до 27. априла 2024, да тужиоцу исплати износ од 60.750 еура – пише у пресуди.

ЦРБЦ jе дужан да плати и 87.600 еура ради накнаде штете, стварне и будуће, услед немогућности издавања риболовних дозвола због угинућа риба и других водених организама, за временски период од 27. априла 2018. до 27. априла 2024. године.

Суд jе извршио увид у налазе инспекциjе, исказе свjедока и фото и видео-материjал, а суд jе изашао и на лице мjеста 24. јануара ове године.

– Констатовано jе да из оближњег тунела, коjи се гради за потребе аутопута, излазе циjеви коjе служе за сливање цементне воде и остале прљавштине из тунела, у три мања базена, коjи се налазе на самоj обали риjеке Таре, одакле се та иста вода одлива у Тару, без икаквог пречишћавања. Уз пут према мjесту Увач, низ брдо се спушта циjев коjа, по казивању тужилаца, служи за одвођење отпадних вода директно у риjеку Тару, без икаквих пречишћавања – наводи се у тексту пресуде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:25