Ministarstvo zdravlja / - DAN
10/10/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministarstvo zdravlja: Posvećeni smo stvaranju sigurnijeg i zdravijeg radnog okruženja za sve

Ministarstvo zdravlja Crne Gore i ove godine pridružuje se globalnom obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja, kako bi i na ovaj način pružili podršku osobama koje se suočavaju s ovim ozbiljnim zdravstvenim izazovima.

Svjetski dan mentalnog zdravlja ove godine obilježava se pod motom „Vrijeme je da istaknemo značaj mentalnog zdravlja na radnom mjestu“.

- Mentalno zdravlje je važno u svakom kontekstu, a posebno na radnom mjestu gdje ljudi provode značajan dio vremena. Kao dio našeg sveobuhvatnog pristupa, posvećeni smo stvaranju sigurnijeg i zdravijeg radnog okruženja u kojem svako ima resurse i podršku da brine o svom mentalnom zdravlju na poslu. Zaštita i promocija mentalnog zdravlja na radnom mjestu obuhvata jačanje kapaciteta, podizanje svijesti i pružanje prilika u pogledu rane detekcije i intervencije sa ciljem prevencije mentalnih poteškoća. Naš priortitet je kreiranje inkluzivnog, nediskriminirajućeg, nestigmatizirajućeg i podržavajućeg radnog okruženja za sve zaposlene, a posebno osobe koje žive sa problemima mentalnog zdravlja ili psihosocijalnim teškoćama, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Pored toga, jedan od glavnih ciljeva im je smanjenje stigme povezane s mentalnim bolestima i pružanje podrške osobama koje se suočavaju s tim izazovima.

- Važan segment je i jednaka dostupnost zdravstvenih usluga, tako da centri za mentalno zdravlje, koji djeluju u okviru domova zdravlja širom Crne Gore, nude širok spektar usluga namijenjenih očuvanju i unapređenju mentalnog zdravlja. Oni pružaju stručnu podršku, psihoedukaciju i savjetodavne usluge za osobe koje se suočavaju s emocionalnim problemima, stresom, depresijom, anksioznošću ili drugim poteškoćama. Važno je naglasiti da su svi pregledi u centrima za mentalno zdravlje dostupni bez listi čekanja, te da se mogu zakazati direktno u centrima ili preko izabranog ljekara, dodaje se u saopštenju.

KCCG: Bezbjedno i zdravo radno okruženje važan je protektivni faktor za mentalno zdravlje

Pored toga, u okviru Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) nedavno je otvorena nova Klinika za psihijatriju, izgrađena prema najvišim savremenim standardima za ovu granu medicine.

- Ova moderna ustanova pružiće neuporedivo bolje okruženje za pacijente, omogućavajući im komfornije, sigurnije i humanije uslove liječenja. Osim poboljšanja uslova za pacijente, nova klinika će značajno olakšati rad ljekara i ostalog medicinskog osoblja, pružajući im kvalitetne uslove za stručan i efikasan rad. Takođe, po prvi put u Crnoj Gori, u okviru ove klinike je otvoreno i Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju. Ova inovacija predstavlja značajan iskorak u pružanju specijalizovane pomoći najmlađim pacijentima, omogućavajući im pristup adekvatnoj terapiji i podršci u ranom uzrastu, dodaje se u saopštenju.

Kako ističu, sve ovo je potvrda da, posvećeni ciljevima održivog razvoja i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite, Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja prepoznaju značaj i potrebu kontinuiranog jačanja mentalnog zdravlja cjelokupne populacije, sa snažnom primarnom zdravstvenom zaštitom, kao okosnicom za jačanje mentalnog zdravlja i unapređivanja nivoa kvaliteta mentalnih servisa koji su jednako dostupni svima.

- Stvaranje prilika za personalizovan pristup mentalnom zdravlju i pronalaženje inovativnih rešenja u cilju unaprijeđenja mentalnih servisa, nema alternativu, zaključuju iz Ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

15. oktobar 2024 18:14