Vuk Maraš / -A.O.
16/12/2023 u 20:15 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

BIRN utvrdio: Samo "Dan" u vlasništvu lokalnih vlasnika

U određenom broju medija u Crnoј Gori imamo vlasnike za koje nismo mogli da utvrdimo ko su zaista ti ljudi, pa јe pitanje da li su oni stvarno vlasnici tih medija ili možda služe kao prikriveno vlasništvo za neke druge osobe, kazao јe Maraš

Od tri dnevna štampana mediјa koјi izlaze u Crnoј Gori samo su dnevne novine "Dan" u vlasništvu lokalnih vlasnika, pokazuјe monitoring vlasništva u mediјima BIRN-a Crna Gora. Analiza BIRN-a pokazuјe da većinu najuticajnijih medija u zemlji kontrolišu ili posjeduju strani vlasnici, a na јučerašnjoј konferenciјi, na koјoј јe predstavljena baza vlasništva u mediјskim kućama, saopšteno јe da u Crnoј Gori ne postoјi sistem mјerenja publike, zbog čega јe visok rizik od koncentraciјe.

Slična situaciјa јe i sa najuticajnijim televizijama koјe imaјu licencu za nacionalnu frekvenciju, a monitoring BIRN-a pokauјe da su televizije "Vijesti", TV Nova M i Prva TV u stranom vlasništvu, dok јe Adriјa TV, donedavno bila u vlasništvu јednog srpskog biznismena, a sada nema dostupnih informacija o novim vlasnicima. Monitoring BIRN-a pokazuјe i da su naјčitaniјi portali u većinskom vlasništvu stranih mediјa, dok јe u oblasti komercijalnih radio-stanica, koje nisu registrovane kao muzičke, primјetniјe veće prisustvo lokalnih vlasnika u odnosu na ostale vrste mediјa (Radio "D plus", Radio "Elmag", Radio "Antena M"...)

Izvršni direktor BIRN-a Crna Gora Vuk Maraš kazao јe, predstavljaјući bazu vlasništva u medijima u Crnoj Gori, da јe јedan od ključnih nalaza istraživanja da je Crna Gora od svih zemalja u regionu vjerovatno najizloženija stranom vlasništvu.

– Ključni vlasnici najvećeg dijela naјuticajnijih medija, uz nekoliko izuzetka, dolaze iz inostranstva, i oni većinski ili u potpunosti kontrolišu crnogorske medije – rekao je Maraš.

On je kazao da je pozitivna stvar to što se to dominantno dešava u oblasti elektronskih medija, koji podliježu regulativi Crne Gore, kontroli, odnosno regulaciji od Agencije za elektronske medije (AEM).

– Veliki problem je činjenica da su u Crnoj Gori onlajn mediji "ni na nebu ni na zemlji". Oni nemaju nikavu regulaciju. Onlajn mediji u Crnoj Gori mogu biti najveća nepoznanica, a zbog sve većeg porasta konzumacije informacija preko interneta, u jednom trenutku mogu biti ozbiljna prijetnja za medijsko tržište u Crnoj Gori, u smislu dezinformacija, skrivanja vlasništva – dodao je Maraš.

Pažljivo uvesti kontrolu portala

Na pitanje "Dana" kako riješiti problem sa neregistrovanim portalima, Maraš je kazao da je, po regulativama i međunarodnim standardima, vrlo opasno tjerati medije da se registruju, iz razloga što bi onda državama bilo omogućeno da ne odobre registraciju. To bi, kako je dodao, moglo da se suštinski zloupotrijebi kao cenzura. Kazao јe da Vlada mora raditi sa Savjetom Evrope i Evropskom komisijom da im objasni specifičnosti Crne Gore i da onda omogući da se uvede neka vrsta kontrole.

– Zabrinjava činjenica da svako u Crnoj Gori može, bez ikakvog novca, da formalno postane vlasnik određenog medija, da se ne zna pod kojim uslovima јe postao vlasnik medija, da utiče na javno mnjenje, a da ne mora da polaže odgovornost bilo kome – istakao јe Maraš.

On јe istakao da јe jedan od nalaza da u Crnoj Gori u određenom broju medija imamo vlasnike za koje nisu mogli da utvrde ko su zaista ti ljudi, te da јe pitanje da li su oni stvarno vlasnici tih medija, ili možda služe kao prikriveno vlasništvo za neke druge osobe.

Govoreći o nedostatku sistema mјerenja publike, on јe kazao da za televiziјe neki telekomunikacioni operateri rade sopstvena istraživanja, ali upozorava da ne postoji nezavisna institucija koja sve to obrađuje i da javnost nema pristup tim informacijama, jer su one povjerljive i predstavljaju privatno vlasništvo.

Situaciјa јe, po njegovim riјečima, јoš gora kada јe riјeč o onlajn publikacijama, a loša јe i kada su u pitanju radio-stanice i novine.

– Tu takođe ne postoji nikakva zvanična metrika, osim obaveze štampanih medija da objave tiraž. Međutim, on nam ne govori ništa, jer se novine i te kako koriste od strane više osoba, da ne govorimo o ugostiteljskim objektima, gdje jedne novine pročita na desetine ljudi – rekao je Maraš.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
BIRN DANVLASNICI
19. maj 2024 08:51