Ана Новаковић Ђуровић / фото: Раде Копривица
15/05/2022 u 17:19 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новаковић Ђуровић за Дан: Радиће се у јавном интересу, а не под утицајем лобија

Министарка најављује да ће ускоро бити проглашена нова заштићена подручја у Црној Гори, те наглашава да смо еколошка држава и то треба да буде наш наjбољи и наjвећи бренд

Успостављање нових заштићених подручја у Црној Гори, завршавање просторног плана и израда Закона о управљању отпадом, неки су од приоритета које у раду има новоизабрана министарка екологије, просторног планирања и урбанизма Ана Новаковић Ђуровић, те истиче да ће се одлуке доносити искључиво у јавном интересу, а не за потребе лобија. Она је у разговору за "Дан" казала да треба да имамо више заштићених подручjа.

– Радуjе ме што ћемо већ у наредним мjесецима имати конкретне резултате на том плану и прогласити нова. Осим проглашења, веома jе важно одржати континуитет у заштити и то jе сегмент на коjем jе потребно посебно радити – каже Новаковић Ђуровић.

Затекла доста започетог, а ништа завршено

Новаковић Ђуровић наводи да је доласком у министарство затекла у значаjном обиму започете активности без епилога, неиспуњене рокове и извjесну стагнациjу у активностима на пољу извршавања обавеза из европске агенде.

– Овдjе посебно мислим на активности у диjелу израде закона, коjе су се организовале мимо процедура и стандарда. Конкретно, законски текстови су се радили без званичног формирања радних група, а такав начин рада jе неприхватљив. Доношење системских рjешења тражи озбиљан и инклузиван приступ. Наглашавам да стање у овим областима ниjе и не може бити последица само недовољне активности 42. владе. У питању су и вишедецениjски нагомилани проблеми чиjе рjешавање очигледно многима ниjе био приоритет – наводи министарка.

На питање који ће јој приоритети бити у области екологије, каже да је циљ да убрзају испуњавање осам завршних мjерила за поглавље 27 – Заштита животне средине и климатске промjене.

– То значи да побољшамо управљање отпадом, квалитет воде, ваздуха, да заиста штитимо природу, повећамо броj заштићених подручjа. Црна Гора jе еколошка држава и то треба да буде наш наjбољи и наjвећи бренд. Jеднако важно нам jе и да грађани и грађанке разумиjу зашто свако од нас треба да брине о животноj средини. Зато нам jе и даље потребан интензиван рад на подизању еколошке свиjести, и у том правцу ће се свакако дjеловати – истиче министарка екологије.

Што се тиче области просторног планирања, приоритет jе да уведу елементарни ред, након вишедецениjског нереда.

– Предуслов jе да донесемо системска рjешења – конкретно Закон о планирању простора и изградњи обjеката, као и Просторни план Црне Горе, као два наjважниjа прописа у овоj области. Законска рjешења ће се доносити искључиво у jавном интересу, а не под утицаjем било ког интересног лобиjа. Отворићемо процесе доношења одлука за све учеснике: невладине организациjе, струковна удружења, локалне самоуправе, експерте у различитим областима, како бисмо произвели оптимална рjешења за наше услове и даљи стратешки развоj. У пракси, приоритет jе да сузбиjамо нелегалну градњу и у том правцу приступ и одлуке министарства ће бити транспарентне и неселективне. У овоj области неће бити привилегованих – поручује Новаковић Ђуровић.

Она наводи да ускоро очекуjу завршетак рада на Закону о управљању отпадом и вjеруjе да ће грађани бити задовољни предвиђеним рjешењима.

– Миjењаће се и Закон о заштити природе и jош неколико рjешења у области заштите животне средине. У области просторног планирања, фокус jе на поменутом Закону о планирању простора и изградњи обjеката. Али, поред њега, вjеруjем да можемо завршити и законска рjешења у области легализациjе. Већ сам се у првим данима рада упознала са детаљима око израде Просторног плана. Оваj документ jе и саставни дио споразума о формирању 43. владе. Стога, наша jе обавеза да га израдимо а очекуjем, уколико не буде непредвидивих околности, да он буде усвоjен до краjа године. То би заиста за нашу државу, и овако комплексну област као што jе просторно планирање био изузетан резултат – закључује министарка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:34