/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
21/02/2023 u 17:02 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Novi set mjera Uprave protiv bespravne sječe daje odlične rezultate

Na osnovu prikupljenih činjenica prilikom pregleda konstatovano je da nelegalna drvna masa najvjerovatnije potiče iz privatnih šuma

Postupajući u skladu sa novim setom mjera u cilju sprječavanja bespravnih aktivnosti u šumarstvu, u PJ Kolašin izvršena je kontrola privrednih društava koja se bave sječom šuma, preradom i prometom drvnih sortimenata, prilkom čega su otkriveni nelegalni drvni sortimenti kod dva subjekta.

-U periodu od 15. do 19. februara 2023. godine, Rukovodilac PJ Kolašin je organizovao kontrolu u saradnji sa šumarskim inspektorom svih privrednih subjekata iz sektora drvoprerade, koji posluju na području opštine Kolašin. Tom prilikom, kod dva privredna subjekta pronađena je drvna masa (bukovi trupci i ogrjev) na kojoj se nisu nalazili šumski žigovi i za koju nije postojalo uvjerenje o porjeklu drvnih sortimenata. Po ovom osnovu zaplijenjeno je 102 komada bukovih trupaca, ukupne zapremine oko 40m³ i 22 komada bukovog ogrjevnog drveta u dužinama, ukupne zapremine 7,3 m³ i kompletna oduzeta drvna masa data je na čuvanje do okončanja postupka- navode u saopštenju  iz Uprava za gazdovanje šumama i lovištima.

Kontrolom i uporednim podacima utvrđeno je da privredna društva kod koji su pronađeni nelegalni drvni sortimenti nisu bili korisnici državnih šuma u poslednjih pet godina. Takođe, na osnovu prikupljenih činjenica prilikom pregleda konstatovano je da nelegalna drvna masa najvjerovatnije potiče iz privatnih šuma.

-Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, PJ Kolašin je odmah po otkrivanju nelegalnih drvnih sortimenata podnijela prijave i iste proslijedila nadležnom šumarskom inspektoru na dalje postupanje. Takođe, u PJ Bijelo Polje dana 20. februara 2023. godine, zajedničkom akcijom službenika Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Uprave policije i Uprave za inspekcijske poslove, od lica D.J. uspješno je privremeno oduzeto oko 3m³ bukovog drveta u ćokovima, za koje nije posjedovalo valjanu dokumentaciju, a naknadnim provjerama je utvrđeno da drva potiču iz državne šume- pojašnjavaju oni.

Naime, nakon dojave da se vrši bespravna sječa u državnoj šumi, Rukovodilac PJ Bijelo Polje uputio je reonskog lugara kako bi ispitao navode iz dojave i provjerio činjenično stanje na terenu. Na putu od državne šume u GJ „Bjelasica“ ka magistralnom putu, reonski lugar je izvršio provjeru kamiona sa drvima kojeg je susreo, kojim je uptavljao D.J., a koji nije posjedovao valjanu dokumentaciju niti su drva bila propisno obilježena. Lice D. J. je priznalo da drva potiču iz državne šume, što je naknadnim provjerama reonski lugar i potvrdio i to u GJ „Bjelasica“, u odjeljenju 106a, gdje su pronađena četiri bespravno posječena stabla, ukupne bruto drvne mase 4,12 m³. Prilikom zaplijene bespravno posječenih drva, obavještena je Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove, koji su obavjestili o ovom slučaju dežurnog tužioca i proslijedili slučaj na dalje postupanje.

-Nadamo se da će brzim i efikasnim djelovanjem i tužilaštva sve bespravne aktivnosti biti procesuirane i sankcionisane u skladu sa zakonom i da će dobiti konačan epilog, a da će neodgovorni pojedinci odustati od ovakvih i sličnih bespravnih radnji, na koje nećemo žmuriti već ćemo nastojati da ih iskorijenimo u potpunosti. Ovim akcijama se pokazalo da set mjera koje je VD direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima propisao i te kako daju pozitivne rezultate, zbog čega će se u narednom periodu nastaviti sa pojačanom kontrolom i nadzorom na svim nivoima, a sve u cilju svođenja bespravnih aktivnosti na minimum i zaštite državnog resursa od neodgvornog ponašanja pojedinaca- zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 16:38