Тестови на ковид-19 / -ФОТО: РТВ
11/02/2022 u 08:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омикрон стелт сој стигао у Црну Гору

Потврђена четири случаја, саопштено је из ИЈЗ

Лабораторије Одјељења за молекуларну дијагностику Института за јавно здравље Црне Горе јуче су потврдиле четири случајева инфекције подсојем Омикрона БА.2 који се назива и Омикрон стелт.

- Црна Гора се тако придружила списку држава код којих је регистрована мутација високо заразног соја - саопштено је из Института за јавно здравље.

Свјетска здравствена организација тврди да нови подсој Омикрона БА.2 није „варијанта за забринутост“, што значи да не постоје тренутни докази који указују на то да ће ова нова подваријанта омикрона погоршати пренос вируса, озбиљност клиничког тока болести, ефикасност постојећих вакцина и ђелотворност општих противепидемијских мјера.

Оно што је извјесно за сад је да је још заразнији од првобитног Омикрона БА.1.

Број новоотктивених случајева инфекције новим подсојем Омикрона БА.2 широм свијета расте, за сада је 60 земаља широм свијета пријавило нове случајеве инфекције с поменутом подватријантом, као и земље региона Србија, Хрватска, Словенија.

- Разлике између ове двије варијанте је што БА.1 подваријанта носи мутацију – делецију 69-70, што за последицу има одсуство/немогућност детекције С гена (таргета) на РТ-ПСР тестовима, док се остали таргети (Н и Орф ген у слуцају Термо Фишер теста) детектују (као што је било са Алпха варијантом), што се зове С гене таргет фаилуре (СГТФ). БА.2 подваријанта не садржи ову делецију и у том случају се детектују сва 3 таргет гена (С, Орф и Н), као и код Делта варијанте. С тим што једини начин да се то потврди је секвенцирањем - објашњавају из ИЈЗ.

Детектовати га могу сви ПСР тестови који се користе до сад.

Институт за јавно здравље наставља да прати ситуацију везано за појаву нових сојева корона вируса у Црној Гори и у складу са добијеним подацима редовно ће извјештавати јавност.

- У нашој лабораторији се скупљају и чувају репрезентативни узорци потврђених случајева САРС-КоВ-2 за секвенцирање. Поред насумично одабраних узорака за постизање репрезентативности, критеријуми узорака за секвенцирање су случајеви било каквих неуобичајених догађаја преноса (нпр. повећан пренос упркос интервенцијама), неочекивана презентација/озбиљност болести, пробој вакцине, реинфекције и тешко болесни пацијенти - наводе из ИЈЗ.

Апелују на грађане да се вакцинишу и приме своју бустер дозу у препорученим интервалима јер уредно вакцинисани имају блажу клиничку слику и повољнији исход болести.

- Земље са мањим обухватом вакцинације у популацији имају већу смртност и од Омицрон соја САРС-ЦоВ-2 што указује на користи од вакцинације по заједницу - истичу из ИЈЗ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 18:10