/ фото: Лазар Ружић
22/02/2022 u 13:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осигурати безбједност свим жртвама насиља

Политичари, Влада и особе на позицијама одлучивања дужни су да осигурају безбједност, заштиту и ефективан одговор на насиље упућено LGBTIQ особама

 Политичари, Влада и особе на позицијама одлучивања дужни су да осигурају безбједност, заштиту и ефективан одговор на насиље упућено LGBTIQ особама, као и свим другим жртвама насиља.

То је, поводом Европског дана жртава кривичних дјела, поручено из невладиних организација (НВО) LGBT Форум Прогрес и LGBTIQ Социјални Центар.

- Сваке године, 15 одсто Европљана и Европљанки или 120 милиона особа са простора земаља Савјета Европе жртве су озбиљних кривичних дјела- казали су из LGBT Форум Прогреса и LGBTIQ Социјалног Центра.

Они су навели да је преко 35 одсто жена на глобалном нивоу искусило физичко или сексуално насиље током свог живота.

- За друге маргинализоване заједнице, попут LGBTIQ особа, како у Црној Гори, тако и на глобалном нивоу, искуство насиља дио је свакодневице и представља изазов и реалан ризик- каже се у саопштењу тих НВО.

Они су поручили да је данашњи дан прилика да политичаре, Владу и особе на позицијама одлучивања подсјете на пораст кривичних дјела из мржње и насиља над LGBTIQ особама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:43