Jelena Perović / - SRDJAN BOLJEVIC
25/06/2024 u 10:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poništeno rješenje kojim je ocijenjeno da je Perović nezakonito isplaćivala nadoknade i varijabile

Upravni sud Crne Gore, na sjednici održanoj 13. juna, poništio je rješenje budžetske inspekcije i Ministarstva finansija kojim je ocijenjeno da je direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović, mimo zakona i nadležnosti, utvrđivala naknade za varijabilni dio zarade i prekovremeni rad zaposlenih u ASK-u.

Rješenje od 2. aprila je, kao drugostepeni organ, potvrdilo i Ministarstvo finansija 15. aprila.

U presudi koju potpisuje predsjednica vijeća Upravnog suda Ljiljana Šoškić usvaja se tužba ASK-a protiv Rješenja Ministarstva finansija kojim je targetirana direktorica ASK-a Perović za nezakonito donošenje odluka o naknadi za prekovremeni rad i varijabilama.

- Odlučujući o podnijetoj tužbi, Upravni sud je našao da je Agencija 29. marta 2024. godine, a nakon dostavljanja Zapisnika o kontrolnom inspekcijskom nadzoru od 26. marta 2024. godine, podnijela (novi) zahtjev za izuzeće budžetskih inspektorki, o kome nije odlučeno, pa kako, za razliku od drugih procesnih zakona, Zakon o upravnom postupku ne predviđa odbijanje zahtjeva za izuzeće ako je o njemu već odlučivano ili ako nije obrazložen, postojala je obaveza Ministra da odluči i o zahtjevu za izuzeće od 29. marta 2024. godine.

Upravni sud Crne Gore zaključuje i da u konkretnom slučaju nije bilo mjesta primjeni instituta “ukazivanja” iz člana 36 Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Službeni list Republike Crne Gore", br. 39/03, “Službeni list Crne Gore", br. 76/09, 57/11, 18/14, 11/15 i 52/16), kojim je propisano da, ako inspektor u postupku inspekcijskog pregleda utvrdi nepravilnosti, ukazaće subjektu nadzora na učinjene nepravilnosti i odrediće primjeren rok da ih otkloni. Međutim, stavom 2 istog člana je definisano pod kojim uslovima inspektor može pribjeći “ukazivanju”, a to je ako se subjekt nadzora sa tim saglasi, odnosno ako izjavi da ne zahtijeva donošenje rješenja. S obzirom da se tužilac ni u jednom momentu nije saglasio sa tim da su napravljeni bilo kakvi propusti, naprotiv, nakon dostavljanja svakog zapisnika, tužilac je podnosio prigovore, negirajući svoju odgovornost za bilo koji propust koje su identifikovale budžetske inspektorke, osnovan je navod tužbe da  iste nijesu mogle ukazati Agenciji na uočene nepravilnosti - navodi se na sajtu suda.

image
- PRESUDA, PRINTSKRIN UPRAVNI SUD

(FOTO) Uhapšena Jelena Perović

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 10:38