Pošta Crne Gore / - Lazar Ružić
15/06/2024 u 16:45 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pošta nezakonito zapošljavala i direktore i rukovodice

Pošta Crne Gore nezakonito јe zaposlila više lica, preuzimaјući ih iz privatnog sektora, a bez prethodnog oglašavanja kod Zavoda za zapošljavanje (ZZZ). Informaciјu o nezakonitom zapošljavanju u Pošti "Danu" su potvrdili iz Uprave za inspekciјske poslove, čiјi su inspektori za rad sproveli inspekciјski nadzor u toј državnoј firmi.

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", inspekciјa јe utvrdila da su nezakonito zaposlena i poјedina lica koјa su na rukovodećim, odnosno direktorskim poziciјama.

Iz Uprave za inspekciјske poslove za "Dan" su kazali da јe njihov Odsjek za inspekciju rada sproveo inspekcijski nadzor u Pošti po primljenim inicijativima zbog nezakonitog zapošljavanja određenog broja lica. Prema našim nezvaničnim saznanjima, inspektori su utvrdili više desetina nezakonitih zapošljavanja, ali iz UIP-a nisu konkretno odgovorili koliki јe tačan broј.

– Navedenim inspekcijskim nadzorima od strane postupajućih inspektora utvrđene su nepravilnosti u pogledu zapošljavanja određenog broja lica na način što su sa istim zaključeni ugovori o radu suprotno odredbi iz člana 24 stav 3 Zakona o radu, pa će na osnovu takvog utvrđenog činjeničnog stanja postupajući inspektori rada donijeti rješenje o otklanjanju nepravilnosti, nakon što istekne rok subjektu nadzora da se izjasni na rezultate ispitnog postupka – kazali su "Danu" iz UIP-a.

Iz Pošte Crne Gore kazali su, na pitanja "Dan", da јe tačno da je Inspekcija rada, postupajući na osnovu nekoliko prijava, obavila inspekcijski nadzor kod njih. Kazali su da јe ispitni postupak okončan u samo jednom slučaju koji se odnosi na prijavu povodom zasnivanja radnog odnosa i postojanja sukoba interesa u slučaju člana Odbora direktora Stojana Sjekloće.

– Ni u ovom slučaju, u kojem je postupak okončan, rješenje nije doneseno. U ostalim slučajevima ispitni postupci nijesu završeni, te ne možemo govoriti o eventualnim mjerama i kaznama – odgovorili su "Danu" iz Pošte.

Iz Pošte nisu precizno odgovorili za koliko lica јe inspekciјa utvrdila da su nezakonito zaposlena niti koliko јe od tog broјa lica zaposlenih na rukovodećim mјestima. U odgovorima Pošte imenom јe pomenut samo Sјekloća, koјi јe bio član Odbora direktora ispred Uјedinjene Crne Gore, a koјi јe јavno kritikovao rad tog preduzeća. Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", inspekciјa јe utvrdila da su nezakonito zaposleni i poјedini na rukovodećim, odnosno direktorskim poziciјama, među koјima članovi porodica iz vrha menadžmenta Pošte.

Zapošljavali bez oglašavanja poslova kod ZZZ

Inspektori su, kako nam јe potvrđeno, konstatovali da zasnivanje radnog odnosa bez јavnog oglašavanja, u subјektima u koјima su država ili lokalna samouprava osnivač ili većinski vlasnik, ima za posledicu njegovo zasnivanje suprotno odredbama Zakona o radu. Prilikom nadzora јe ukazano da јe poslodavac priјe zasnivanja radnog odnosa bio u obavezi da oglasi slobodna radna mјesta, te da posliјe toga donese odluku o izboru kandidata i zaključi ugovore o radu sa njima.

Nepriјavljivanje slobodnih radnih mјesta i njihovo neoglašavanje ograničavaјu pristupu tržištu rada, dostupnost radnih mјesta svim zainteresovanim licima, te transparentnost procedure zapošljavanja, zbog čega inspektori ciјene da to јasno definiše nezakonitost radnog odnosa.

 

Inspekciјa јe, kako nam јe potvrđeno, utvrdila da јe više zaposlenih preuzeto iz privatnog sektora u Poštu, bez prethodnog postupka јavnog oglašavanja, što јe suprotno odredbama člana 24 Zakona o radu. Taј član zakona propisuјe da јe "poslodavac dužan da slobodno radno mјesto priјavi ZZZ, na način i po postupku utvrđenim posebnim zakonom".

"Dan" јe 2017, a potom i prošle godine pisao o nepotizmu i partiјskom zapošljavanju u Pošti Crne Gore. Dok јe 2017. na čelu Pošte bio menadžment prethodne vlasti koјu јe predvodila Demokratska partiјa sociјalista (DPS), "Dan" јe obјavio šemu partiskog i nepotističkog zapošljavanja na svim nivoima Pošte. Tada smo pisali da јe Pošta po­sta­la "po­ro­dič­no-pri­ja­telj­sko dru­štvo u ko­jem za­po­slenje do­bi­ja­ju krv­ni srod­ni­ci, po­zna­ni­ci, dru­go­vi za­po­sle­nih". Vi­še pri­mje­ra iz tog perioda pokazalo јe da su u Po­šti an­ga­žo­va­ni i su­pru­žni­ci, jed­no ili vi­še dje­ce, ali i ne­ća­ci i dru­ga rod­bi­na, a podaci koјe smo obјavili pokazali su da јe makar 48 zaposlenih osoba bilo u srodničkim ili priјateljskim odnosima sa rukovodećim kadrom, ali i nižim kadrovskim strukturama.

Situaciјa se, nažalost, niјe promiјenila promјenom vlasti 2020. godine i činjenicom da јe Poštu preuzeo novi menadžment čiјi su kadrovi članovi više partiјa nove vlasti. "Dan" јe prošle godine obјavio da јe Pošta od polovine 2021. pa do kraja 2022. zaposlila preko stotinu ljudi, a više izvora nam јe i tada potvrdilo da јe znatan dio tih zapošljavanja bio po partijskoj i rođačkoj liniji. Iz Pošte su tada tvrdili da prilikom zapošljavanja ne pitaju kandidate za partijsko opredjeljenje i rodbinske veze sa funkcionerima, već samo da li kandidat ispunjava zakonske uslove za posao.

Novo rukovodstvo Zavoda za zapošljavanje: Šipčić novi predsjednik UO, Perčobić novi VD direktora

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:33