/ - FOTO: SA DOGAđAJA
10/05/2024 u 14:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavnica OEBS-a zaključila regionalni događaj na temu bezbjednosti novinara

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija (RFoM) Teresa Ribeiro završila je zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Ribeiro je tokom posjete vodila konstruktivne razgovore sa visokim zvaničnicima, među kojima su predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednik Skupštine Andrija Mandić, ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, ministarka kulture i medija Tamara Vujović, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i vrhovni državni tužilac Milorad Marković.

Predstavnica je imala i produktivne sastanke sa direktoricom Agencije za elektronske medije Sunčicom Bakić, Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore Sinišom Bjekovićem i istraživačkom novinarkom Oliverom Lakić, kao i sa nekoliko drugih novinara i predstavnika civilnog društva.

Diskusije su pokrivale ključne teme, uključujući tekuće reforme medijskog zakonodavstva i politika. To uključuje, između ostalog, unapređenje finansijske održivosti medija, obezbjeđivanje uređivačke nezavisnosti i funkcionisanja javnog servisa i regulatornog organa za medije, zaštitu pluralizma, promovisanje transparentnosti medijskog vlasništva i olakšavanje pristupa javnim informacijama. Predstavnica je pohvalila vlasti za pažnju koju su posvetili unapređenju slobode medija u zemlji, kao i za obezbjeđivanje inkluzivnog reformskog procesa. U nastavku, Ribeiro je naglasila potrebu da se na vrijeme završi revizija i usvajanje nekoliko medijskih zakona, kao i da se osigura njihovo efikasno sprovođenje i implementacija u skladu sa međunarodnim standardima i obavezama OEBS-a o slobodi medija.

Ribeiro je pozdravila kontinuirane napore medijskog regulatora da osigura pluralistički medijski sektor od javnog interesa. Istovremeno, prepoznala je neophodnost daljeg jačanja nadležnosti regulatora kako bi u potpunosti ispunio svoju vitalnu funkciju u društvu.

Predstavnica je svojim sagovornicima istakla i važnost postojanja snažnog, nezavisnog i pluralističkog javnog servisa u zemlji, sa organima upravljanja koji dobro funkcionišu i služe javnom interesu. „Takvi javni mediji čine okosnicu zdravog medijskog pejzaža, a samim tim i slobode medija u zemlji“, kazala je predstavnica Ribeiro.

Bezbjednost novinara je, takođe, bila ključna tema na dnevnom redu. Dok Ribeiro cijeni napore vlasti da ojačaju pravnu zaštitu novinara i ubrzaju institucionalne odgovore na nedavne slučajeve nasilja nad novinarima, ona je naglasila neophodnost usklađenije akcije kako bi se temeljno i bez odlaganja istražili i riješili dugogodišnji slučajevi. To uključuje ubistvo glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina Dan Duška Jovanovića 2004. i napad na istaknutu istraživačku novinarku Oliveru Lakić 2018. godine.

- Takođe sam veoma zabrinuta zbog trenutne situacije novinarke Lakić, koja je i dalje ugrožena, a ne dobija istu zaštitu kao ranije. Vlasti treba da obezbijede sve potrebne mjere koje će garantovati njenu bezbjednost -  kazala je Ribeiro.

Tokom svog boravka u Podgorici, predstavnica je bila i domaćin regionalnog događaja na temu bezbjednosti novinara pod nazivom „Dalje od naslova: Zaštita novinara za unapređenje slobode medija“, a koji je okupio novinare, predstavnike medija, pravne stručnjake i istraživače iz regiona Jugoistočne Evrope.

Nakon zvaničnog otvaranja predstavnice, kojem su se pridružili ministarka kulture i medija Crne Gore Tamara Vujović i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Dominique Waag, učesnici su učestvovali u nizu interaktivnih diskusija i razmjena u različitim formatima. To je uključivalo radionicu o digitalnoj bezbjednosti i sesiju na kojoj su prikazane dobre prakse i inicijative za zaštitu bezbjednosti novinara onlajn i offline. Pored toga što je novinarima pružio dragocjeno znanje i alate za snalaženje u današnjem izazovnom medijskom pejzažu, ovaj događaj je pružio i neprocjenjivu platformu za kolektivno jedinstvo i priliku za stvaranje i njegovanje veza.

- Prepoznavanje potrebe za bezbjednošću novinara prevazilazi puku profesionalnu obavezu. Potvrđujemo njen status kamena temeljca demokratije i ljudskih prava, uključujući nesputano izražavanje ideja – vitalnih komponenti za našu zajedničku bezbjednost - naglasila je Ribeiro.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija posmatra razvoj medija u svih 57 država učesnica OEBS-a. Ona daje rana upozorenja o kršenju slobode izražavanja i slobode medija i promoviše potpuno poštovanje obaveza OEBS-a o slobodi medija. Saznajte više na www.osce.org/fom, Twitter: @OSCE_RFoM and on www.facebook.com/osce.rfom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 11:08