Дритан Абазовић / -фото: Кабинет потпредсједника
17/05/2022 u 07:45 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саговорници „Дана” немају велика очекивања од нове владе: Нико не одговара за милионе поклоњене функционерима

Вања Ћаловић Марковић оцијенила је у изјави за „Дан” да ће актуелна влада имати jош мање политичке воље од претходне да преиспита додjелу станова и кредита функционерима извршне и судске власти, jер међу њеним члановима има неколико министара коjи су добили станове од државе

Актуелна влада ће имати jош мање политичке воље од претходне да преиспита додjелу станова и кредита функционерима, jер мећу њеним члановима има неколико министара коjи су и сами добили станове од државе, оцјењују саговорници "Дана". Иако је додјелу станова и кредита функционерима својевремено док је био вицепремијер и руководилац Савјета за борбу против корупције на високом нивоу, сада премијер, Дритан Абазовић својевремно окаректерисао као "класичну корупцију", у Влади коју води званично министар капиталних инвестиција Ервин Ибрахимовић је од државе добио повољни кредит од 40.000 еура за који му је рата 40 еура.
Бивши Савјет за борбу против корупције на високом нивоу у априлу прошле године објелоданио је да је стамбено питање по повољним условима риjешило 580 особа, од чега су 175 jавни функционери, као и да је добар дио архиве о томе уништен. За "збрињавање заслужних" потрошено је око 25 милиона еура новца пореских обвезника. Влада Душка Марковића је у септембру 2020. године, у техничком мандату, дониjела одлуку да подиjели jош 119 станова. Одговорност и транспарентност у одлукама власти и даље изостају.

Бивши руководилац Стручног тима некадашњег националног Савјета за борбу против корупције на високом нивоу Вања Ћаловић Марковић оцијенила је у изјави за "Дан" актуелна влада ће имати jош мање политичке воље од претходне да преиспита додjелу станова и кредита функционерима извршне и судске власти, jер међу њеним члановима има неколико министара коjи су и сами добили станове од државе.

image

Ћаловић Марковић

LAZAR RUZIC

– Чак и ако не буде преиспитивала начин на коjи су милиони еура из државне касе поклоњени поjединцима, ова влада има обавезу да jавно саопшти да ли ће и сама наставити са таквом "стамбеном политиком". Више пута сам поновила да сам веома разочарана односом претходне владе према борби против корупциjе, па и питању подjеле станова и кредита, посебно носиоцима правосудних функциjа. Од ове владе, међутим, очекуjем много мање, како због тога што она опстаjе захваљуjући гласовима бившег режима, тако и због наjава ухљебљавања старих кадрова. У таквоj политичкоj ситуациjи, многи проблеми ће се скривати под тепих, а веруjем да ће подjела државних станова и кредита бити jедан од њих – изјавила је Ћаловић Марковић.

Веско Пејак из грађанског покрета Алтернатива каже за "Дан" да је та организација још 2019. године подниjела кривичну приjаву против поjединаца у Влади коjи су додиjелили станове црногорским функционерима.

image

Пејак

-SRDJAN BOLJEVIC

– Влада нема права да додjељуjе станове. Ниjедна jавна установа, осим службе социjалне заштите, нема права да некоме да стан! А социjално их додjељуjе само лицима коjа немаjу примања и у тешкоj су материjалноj ситуациjи. Тешко да можемо рећи да су директори, министри и функционери ДПС-а били у тешкоj ситуациjи! Напротив, све што имаjу ми смо им платили! Зато jе битно да се ова тужба спроведе до краjа. Ми смо влади Здравка Кривокапића понудили два рjешења. Jедно jе да функционери задрже станове, али да их плаћаjу по пуноj циjени коjа важи на тржишту, не нижоj од 1.100 еура за метар квадратни за Подгорицу. Друго рjешење jе да врате станове Влади, а да их она онда подиjели младим научницима, спортистима и школованом кадру да би их мотивисали да остану овдjе. И да се више никад таква операциjа не изврши! Jер ми њих плаћамо да раде, не плаћамо никоме луксузне станове да би нас крали и пљачкали. Примjер Весне Меденице jе довољан да видимо шта се радило у нашоj jавноj администрациjи – истакао је Пејак.

image

Миљанић

IVAN PETROVIC-IPE

Миљанић: Повлашћених нема, сви једнаки пред законом

Министар без портфеља Зоран Миљанић казао је у изјави за "Дан" да све оно што је у претходном периоду био прогрес када је у питању борба против корупције, биће и настављено. Миљановићев ресор је задужен за борбу против корупције.

– Што се тиче ове владе, повлашћених појединаца неће бити, сви су једнаки пред законом. Свако онај ко буде кршио закон, без обзира о коме се ради, биће процесуиран. То је основна полазишна тачка ове владе. Када је у питању борба против корупције упозорени смо од Европске комисије и за то смо добили и негативне оцјене. Оно што није добро да се промијени и да се процесурају кроз наш правни систем сви они који су кршили закон без обзира о коме се ради. Постоји воља ове владе да дође до процесуирања појединаца који су кршили закон било да се радило о министру или неком другом – закључује Миљанић.

Ни Пејак не очекуjе да Влада преиспита чланове Владе коjи су на такав начин узели станове, попут министра Ибрахимовића.

– То би значило да неки чланови Владе буду позвани пред суд да се испита могућност да су били дио криминалне организациjе коjа jе милионе државног новца дала без икакве подлоге у законима Црне Горе. Али очекуjемо да тужилаштво формира предмет. Формирањем предмета створила би се могућност да неким члановима Владе скине имунитет и да се крене у истражни процес. Ниjе постоjала никаква листа ни конкурс додјеле тих средстава, што jе кривично дjело. Таj новац ниjе њихов, то jе наш новац. И он jе jедноставно подиjељен – нагласио је Пејак.
Подсјетимо да су повлашћене станове и кредите за које буквално критеријума и одлука није било од држве имали "заслужни функционери", а међу њима, и судије, тужиоци, министри, директори, службеници...

Коментаришући додјелу станова и кредита функционерима, премијер Абазовић је у априлу прошле године када је био вицепремијер рекао "нијесам против да држава има ту социjалну компоненту, али ово jе класична корупциjа".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 09:02