/ - FOTO: MKM
20/10/2023 u 09:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sastanak sa predstavnicima UNESCO-a važan korak u očuvanju crnogorske kulturne i prirodne baštine

To je zaključak sa sastanka u Parizu koji je ministarka kulture i medija Maša Vlaović imala sa Otoneom Ramirezom, pomoćnikom generalne ditektorice UNESCO za kulturu

Partnerstvo između Crne Gore i UNESCO-a ostaje snažno, a crnogorske institucije će posvetiti dodatnu pažnju kako bi se zaštitila i valorizovala zaštićena područja, a brojni razvojni projekti realizovali u skladu sa UNESCO standardima. 

To je zaključak sa sastanka u Parizu koji je ministarka kulture i medija Maša Vlaović imala sa Otoneom Ramirezom, pomoćnikom generalne ditektorice UNESCO za kulturu. 

- Sastanak je organizovan povodom nedavno održanog Komiteta svjetske baštine UNESCO u Rijadu i odluka koje su usvojene, a- posebno u kontekstu zaštićenih područja u Crnoj Gori. Sagovornici su pozitivno ocijenili dosadašnju saradnju Crne Gore i UNESCO i istakli da je neophodno snažnije proaktivno djelovanje u zaštiti područja koja se nalaze na UNESCO Listi.  Zaključeno je da ne postoji zabrinutost za status crnogorskih zaštićenih područja, ali da je potrebna dodatna pažnja i posvećenost kako bi brojni razvojni projekti bili realizovani u skladu sa UNESCO standardima- navodi se u saopštenju.

Ministarka Vlaović je upoznala pomoćnika generalne direktorice Ramireza da je odmah po usvajanju pomenutih odluka održana sjednica Nacionalne komisije za UNESCO na kojoj su eksperti iz ove oblasti razmotrili stanje u zaštićenim područjima i usvojili preporuke nadležnim institucijama u Crnoj Gori. 

- Ministarstvo kulture i medija će uskoro uputiti informaciju Vladi Crne Gore koja će zadužiti sve relevantne subjekte u procesu da u što kraćem roku realizuju obaveze u svojoj nadležnosti, kako bismo na vrijeme i u skladu sa planiranim rokovima dostavili izvještaje Komitetu za svjetsku baštinu- istakla je Vlaović. 

Pomoćnik generalne ditektorice Otone kazao je da vjeruje da će Crna Gora u skladu sa postavljenim rokovima dostaviti zatražene izvještaje i istakao da UNESCO stoji na raspolaganju za svu pomoć i podršku koja je potrebna. 

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo što će regionalna radionica posvećena jačanju kapaciteta nacionalnih kontakt tačka biti održana u Kotoru 24. i 25. oktobra što, kako su ocijenili, dodatno svjedoči kvalitetnoj saradnji sa crnogorskim institucijama.  

Na sastanku je ocijenjeno da crnogorska bogata kulturna i pritodna baština otvara prostor za upis novih dobara na Listu, posebno u domenu nematerijalne kulturne baštine. U skladu sa tim, Otone je pozvao crnogorske institucije da pripreme nove aplikacije i dostave ovoj međunarodnoj organizaciji na razmatranje.  

- Svakako komunikacija sa državama koje dijele slično nasljeđe i tradiciju može biti od velikog značaja Crnoj Gori te u tom segmentu nudimo pomoć i podršku u ostvarivanju kontakata sa njima- istakao je Otone.   

Sastanku su prisustvovali i generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Durutović i Stalni delegat pri UNESCO, ambasador Ivan Ivanišević i Berta de Sankristobal, šefica Odjeljenja sa Evropu i Sjevernu Ameriku u UNESCO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 11:32